Восени продукти харчування в Україні традиційно дорожчають, адже сезон добігає кінця. Стало відомо, як сильно зміняться ціни і які позиції будуть доступнішими за минулорічні або повернуться до довоєнного рівня.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяАналітик "Українського клубу аграрного бізнесу" Максим Гопка повідомив, що овочі переважно будуть доступні завдяки тому, що посівні площі збільшили.
Зокрема, ціни на цибулю вже зараз відчутно знизилися, але восени трохи зростуть. Кілограм у середньому коштуватиме від 20 до 30 грн. А ось вартість моркви ще нещодавно доходила до 60 грн, проте останнім часом пішла на зниження. До кінця осені овочі повинні продаватися в межах 15-25 грн/кг.
Ще одна важлива складова борщового набору - буряк. На ринку буде достатньо пропозиції, тож ціни встановлять у розмірі 9-14 грн/кг.
Максим Гопка також розповів, що буде із цінами на яйця. За його прогнозом, стабільність збережеться до кінця вересня, але пропозиція зменшуватиметься, а витрати на електроенергію - зростатимуть. У підсумку, ближче до зими українці віддаватимуть по 60-70 грн за десяток яєць.
М'ясо поступово дорожчатиме в найближчі місяці, оскільки попит великий, а логістика коштує недешево. Експерт очікує, що до середини осені ціни на м'ясо можуть зрости до 4-5%.
А ось вартість гречки восени значно не зростатиме, бо попит та пропозиція цього продукту стабілізувалися.
Раніше ми писали про те, що тепер це просто фрукти, а не золоті делікатеси: в Україні знизилися ціни на кавуни та дині