Похорон - це те, що трапляється в житті кожної людини і не всі знають, як правильно поводитися в такі моменти.

Ще й додаються різні "місцеві" звичаї та традиції, які можуть увігнати у ступор. Як, наприклад, цілувати померлого в труні. Чи потрібно це робити і що говорити церква з цього приводу? Давайте розбиратися разом.

Похорони. Фото: Youtube
Похорони. Фото: Youtube

З часів давніх епох у суспільстві утвердився звичай тричі доторкнутися губами до чола покійного. Цей обряд був актом переходу сили та енергії від померлого живим людям. Цей поцілунок також символізував прощання з покійним, його відхід в інший світ.

Однак погляд православної церкви на цей звичай є неоднозначним. У її навчаннях підкреслюється, що прощання з тими, хто пішов, слід залишити для молитви і церковних обрядів.

Популярні новини зараз
Коли пролунає останній дзвоник в українських школах: названо дати Платитимуть ще півроку: хто повторно отримає допомогу Молодь у Києві запитали, як вони готуються до війни: відповіді, подекуди, шокують З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися
Показати ще

Багато людей уникають безпосереднього контакту з покійним, воліючи попрощатися з ним подумки. Таке позиціонування загалом сприймається оточуючими без осуду, оскільки кожен вправі вирішувати сам, як йому справлятися з цим важким випробуванням.

Похорон, кадр з відео
Похорон, кадр з відео

Медичні експерти також висловлюють сумніви щодо цієї традиції. Після смерті людини тіло починає розкладатися, виділяються токсини, що може бути небезпечним при дотику до покійного. Можливі запалення, запаморочення і навіть непритомність — це результат взаємодії з організмом, який вже мертвий.

З позиції психології можна не цілувати померлого, якщо ви не готові до такого виду прощання. Для душевної рівноваги важливо подбати про себе і не наражати себе на стресовий вплив.

Езотеричні вчення стверджують, що лоб – це центр енергетичних потоків. Тут живе "третє око", відповідальне за інтуїцію та духовне бачення. За цим трактуванням, дотик губами до лоба померлого може встановити зв'язок із його душею, попросити допомоги зі світу за межею.

Похорон
Похорон

Нагадаємо, що езотерик розповів про наслідки винесення сміття з дому перед далекою дорогою: вирішуй сам.

Раніше ми повідомляли, що п'єте чай і заганяєте отруту: печінка попрощається з вами, якщо ви продовжите це робити.