У Верховній Раді з'явився законопроект, який пропонує заборонити дітям до 18 років самостійно виїжджати за кордон. Це буде можливо лише за нотаріальною згодою батьків чи опікунів, а також у супроводі одного з них.

Наразі українці можуть виїжджати за межі країни без супроводу з 16 років, але якщо законопроект схвалять, мінімальний вік збільшать та введуть обмеження. Керуючий партнер юридичної компанії "Максим Боярчуков та Партнери" розповів, коли підлітки 16-18 років зможуть виїжджати без супроводу навіть при ухваленні закону.

Виїзд за кордон, паспорт. Фото: скриншот Youtube
Виїзд за кордон, паспорт. Фото: скриншот Youtube

У проекті закону передбачені випадки, коли особи віком до 18 років матимуть право на самостійний виїзд.

"Підлітки 16-18 років зможуть перетинати кордон без супроводу батьків у разі набуття ними повної цивільної дієздатності у зв'язку з реєстрацією шлюбу або ж у разі надання їм повної цивільної дієздатності у зв'язку з тим, що такі особи записані матір'ю або батьком дитини", - пояснив юрист.

Популярні новини зараз
Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" Чи варто зберігати заощадження у доларах: експерти пояснили, чого чекати від курсу Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом
Показати ще

Органи опіки та піклування за заявою та згодою батьків можуть дати право на набуття повної цивільної дієздатності. Якщо представники дитини не дають своєї згоди, цього можна домогтися через суд, зазначив Боярчук.

Виїзд за кордон, скріншот
Виїзд за кордон, скріншот

Також повну громадянську дієздатність можуть надати, якщо людина працює за трудовим договором або бажає займатися підприємницькою діяльністю.

"Однак, згідно із Законопроектом № 9480, у таких випадках це не надасть можливості підліткам самостійного виїжджати за кордон", - уточнив юрист.

Нагадаємо, навчальний рік 2023-2024: у КМДА назвали дати семестрів та канікул у школах Києва

Раніше ми писали про те, що їжа, пігулки, одяг і навіть транспорт: українцям безкоштовно роздають дуже потрібні речі

Як повідомляв Знай.ua, для українців стала доступна ще одна безкоштовна медична послуга