За церковним календарем цього дня справляють Успіння Пресвятої Богородиці. Інші назви свята: "Успіння", "Велика пречиста", "Спожинки", "Дожинки".

До середини серпня за старим стилем закінчувалися жнива хлібів, звідси й пішла назва свята.

Назви можуть бути різні: Спожинки, Обжинки, Досівки, Успіння. Але сенс у наших краях один – прибрати врожай та піти на службу, помолитись Богородиці. Обов'язково треба поставити свічки, згадати рідних та близьких. Найбільше Божа Мати слухає молитви за дітей, тому попросіть їм здоров'я, удачі та щастя. Не забувайте і про жебраків – почастуйте обідом, подаруйте щось, щоб порадувати.

Для наших предків Богородиця асоціювалася з Матір'ю Землею, тому багато традицій враховують це. Збираються сьогодні на найвищому місці, треба тримати в руках піднятих ікону Діви Марії та читати їй молитви. Вдома теж вішають її обличчя, це принесе мир та спокій, а також допоможе хворому.

Популярні новини зараз
Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Сьогодні прийнято працювати: робити заготівлі, працювати по дому, у полі та на городі, рубати дрова, теслювати. Також дівчатам можна підрізати волосся, тоді коса буде міцна та довга. А відрізані пасма треба зберегти до Покрови, а потім спалити.

Освятіть хрестик: зніміть і зануріть у святу воду. Та вода, яка з нього стікатиме, вилікує від усіх недуг. Також слід спекти хліб зі свіжого борошна, додати до нього родзинки та горіхи, пригостити всю сім'ю та вагітних. Якщо жінка в положенні побажає вам здоров'я та удачі, то все здійсниться. Але якщо до 12-го дня вона не з'явилася, то хліб треба віддати жебракам у церкві.

Якщо в будинку є дівчина на виданні, її мають вбрати заміжні родички чи подруги, дати щось своє. Раніше такі дівчата збиралися разом на центральній площі та водили хороводи. А хлопці дивилися на них та обирали собі найкращу – їй дарували іконку Божої Матері. Але щоб не образити хлопців, дівчата брали подарунок, але нічого не давали натомість. Це означало, що хлопець не сподобався.

Стосунки в парі. Фото: Youtube
Стосунки в парі. Фото: Youtube

З'їжте сьогодні злаки та мед, тоді весь рік проживете у багатстві та ситості. А якщо з'їсте хліб із сіллю, які освятили в храмі натще, то позбавитеся різних недуг. Але якщо впустіть хоч маленький шматочок – чекайте на хвороби.

Що не можна робити на Успінні 28 серпня

Не можна встромляти гострі предмети в землю – буде поганий урожай. Якщо випустите хоча б маленький шматочок освяченого хліба, то можете сильно захворіти. Не сваріться сьогодні, інакше маленьке непорозуміння стане серйозним скандалом. Якщо у цей день подружжя перечить чоловікові, то він змінить. Не варто ходити босоніж по траві – заразитеся різними болячками, а роса – сльози Богоматері, великий гріх топтати їх. Якщо взуття натре вам мозоль, то життя ваше буде важким, вибирайте зручніше взуття. Якщо ви хочете знайти свою половинку, але не встигли до цього дня, то будете самотньою до самої весни. А от якщо закінчите якусь важливу справу, то це обіцяє вам удачу та прибуток.

Успіння Пресвятої Богородиці, церква, кадр з Всенічного бдіння напередодні свята
Успіння Пресвятої Богородиці, церква, кадр з Всенічного бдіння напередодні свята

Нагадаємо про Горіховий (Нерукотворний) Спас-2023: коли буде, що треба обов'язково нести до церкви та якась головна традиція.

Раніше ми повідомляли про те, чи потрібно цілувати небіжчика в труні: думка церкви та медиків, витоки такої традиції.