Нещодавно співвласник monobank Гороховський висловлював невдоволення з приводу ініціативи оподаткування надприбутків банків. Він заявляв, що від цього постраждає простий народ, але злукавив.

Новий законопроект №9656 пропонує обкласти чистий процентний дохід банків за ставкою 5%, що дуже обурило Гороховського, адже саме завдяки грошам клієнтів Універсал Банк Тігіпко, який дає йому ліцензію, отримує пристойний прибуток.

Карта "Монобанка", скріншот: Youtube
Карта "Монобанка", скріншот: Youtube

Про це пишуть експерти Telegram-каналу "Монополіст". За їхніми словами, банк Гороховського, зокрема, отримав рекордний прибуток у 2023 році. У таблиці, де представлені всі банки, що отримали прибуток від депозитних сертифікатів під 20-25%, monobank займає 11 місце із прибутком 3,6 млрд грн.

"Таких результатів вони змогли досягти завдяки переукладенням грошей клієнтів (депозитів та залишків на поточних рахунках) у депозитні сертифікати НБУ. Це аналог депозити для банків. Дохідність депозитних сертифікатів овернайт була 20%, а трьохмісячних 25%.

Популярні новини зараз
60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину "Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки
Показати ще

В результаті банки вклали у них майже 500 млрд грн, у тому числі й зарплати військових, і щодоби отримували майже 300 млн грн доходу (Чистий процентний дохід банків за перше півріччя збільшився на 41%)", - зазначили експерти.

Статистика, скріншот
Статистика, скріншот

Джерело, з яких НБУ виплачує дохід - це переважно відсотки від військових облігації, які надходять у банк від Мінфіну за ставкою 25%, підкреслили експерти.

"Тобто відбувається транзит грошей з державного бюджету до банків, де перетворюється у надприбутки", - заявили на каналі.

Пост про Гороховського, скріншот
Пост про Гороховського, скріншот

Пост про Гороховского, скриншот
Пост про Гороховского, скриншот

Нагадаємо, новий податок обурив Гороховського: хочуть отримувати надприбутки і не платити

Раніше ми писали про те, що кліенти Monobank втрачають щомісяця до 26 млн грн: розводять на рівному місці.

Як повідомляв Знай.ua, Monobank разом із АТБ створили спеціальну карту, яка дає додаткові знижки.