Експерти склали прогноз про те, які ціни на продукти в Україні будуть цієї осені. Очікується, що борщовий набір стане доступнішим разом із деякими фруктами, а от імпорт залишиться дорогим. При цьому вартість м'яса підскочить до кінця сезону.
Наприкінці літа ціни на яловичину, а саме гуляш та ребра, подорожчали до 0,9%, повідомила провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Наталія Копитець. Наразі ціни на рівні 245,16 грн/кг та 160,48 грн/кг відповідно.
Куряча тушка продається за 78,80 грн/кг, а філе – по 148,27 грн/кг. Стегна та гомілки подешевшали на 9,7% та 5,8% – до 100,45 грн/кг та 74,95 грн/кг відповідно. Водночас свиняча грудинка та солоне сало стали дешевшими.
Експерт прогнозує, що на початку осені ціни залишаться на такому ж рівні, а з жовтня зростуть на 5%, тому що збільшаться витрати виробництва – палива, електроенергії та кормів.

Ціни на м'ясо. Фото: скрін youtube
Ціни на м'ясо. Фото: скрін youtube

Восени також очікується збільшення пропозиції овочів на ринку. завдяки чому ціни впадуть. Зокрема, картопля подешевшає до 10 грн/кг (-16%), буряк – до 12 грн/кг (-12%), капуста – до 9 грн/кг (-7%), морква – до 12 грн/кг ( -11%), а цибуля – до 12 грн/кг (-7%).

За прогнозом завідувачки відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Інни Сало, у вересні вартість плодових не зміниться, але деякі фрукти стануть доступнішими.

Зокрема, яблука продаватимуть по 15-20 грн/кг, а виноград – по 85 грн/кг. Апельсини коштуватимуть українцям 75 грн/кг, лимони – 70 грн/кг, а банани – 40 грн/кг.

Фрукти та овочі, ринок: фото Знай.ua
Фрукти та овочі, ринок: фото Знай.ua

Популярні новини зараз
Затримка виплат: Пенсійний фонд пояснив, що буде з пенсіями та субсидіями за травень Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження Пенсія збільшиться на 50%: українцям розповіли про лазівку у виплатах Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав
Показати ще

Нагадаємо, золотий десяток: восени прогнозують суттєве подорожчання яєць

Раніше ми писали про те, що проблем не оберетеся: "Нафтогаз" звернувся до українців

Як повідомляв Знай.ua, готуйтеся до нових цін: овочі стануть дешевшими, а м'ясо підніметься в ціні