Українців серйозно карають за ухилення від військової служби. Для цього проводять цілі перевірки, а перед тим, як притягнути чоловіка до відповідальності, розглядають його висновок ВЛК на наявність підроблених документів.

Чоловіки масово підробляють документи військово-лікарської комісії, це один із найпопулярніших способів ухилення від мобілізації. При цьому дехто платить за фіктивні довідки тисячі доларів.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Адвокатка Марина Бекало розповіла, яке покарання загрожує порушникам. За її словами, чоловіків можуть притягнути до відповідальності за ч. 4 ст. 358 – за використання підроблених документів. За це передбачаються такі покарання:

  • штраф у розмірі до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (близько 67 100 грн.);
  • арешт терміном до шести місяців;
  • висновок на строк до двох років.

Якщо людину підозрюють у злочині, спочатку органи перевіряють військово-лікарські комісії, які вивчали документи про стан здоров'я та встановили непридатність до служби. Якщо виявлять, що довідки про стан здоров'я підроблені, то відкриваються кримінальні провадження стосовно осіб, які ними скористалися.

Популярні новини зараз
Ухилянтам хочуть дати шанс "відкупитися": сувору норму пропонують замінити Тепер без цього документу з дому ні ногою: чоловікам нагадали про штраф від 17 до 25 тисяч гривень Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня
Показати ще

Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube
Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube

Покарають тих, хто оформлював на цій підставі висновки про повну чи тимчасову непридатність до військової служби, отримання відстрочки та виїзд за кордон.

"У разі викриття може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за ч.4 ст. 358 КК", - додала вона.

Нагадаємо, чи мають право працівники військкомату заходити у ваш будинок

Раніше ми писали про те, що судовий вирок разом з повісткою: адвокат розповів про новий метод залякування від ТЦК

Як повідомляв Знай.ua українець відмовився від мобілізації через релігію: чи покарав суд