У п'ятницю, 8 вересня, окрім Різдва Пресвятої Богородиці (Другої Пречистої) відзначається також і важливе народно-християнське свято Наталія Вівсянниця.

Цього дня християни випікали спеціальні млинці та вівсяний кисіль для великомучеників Наталії та Андріана. Крім того, прийнято було ходити до лісу та зібрати ягоди, щоб приготувати киселі, мармелад та чаї.

Замовляння

Замовляння від пристріту

Потрібно приготувати вівсяний кисіль, додати мед і сказати:

"Бджоли працювали, солодкими ласощами зі мною поділилися. Коні жнива везли, овес мені принесли. Я страву цілющу зварила, від усіх порч зцілила. , Тож тому бувати, біди все пройти ".

Популярні новини зараз
Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам
Показати ще

Старовинний обряд від самотності

Якщо дівчина довго залишається одна, їй варто піти в ліс і назбирати калини та горобини. Потім їх треба було помити і з'єднати, промовляючи:

"Як ягоди на одній гілці не росли, та зустрілися. Так і ми не зналися, та побачилися і більше не розлучилися".

Після цього з ягід слід було зробити варення і з'їсти.

Ворожіння

На Наталю можна поворожити на здоров'я дитини. Візьміть жменьку горобини або калини, а потім порахуйте. Якщо парна кількість ягід – дитина захворіє, якщо непарна – буде здоровою.

Що не можна робити 8 вересня у день святої Наталії:

Працювати на землі

Вважається, що всі види робіт на городі не підуть на користь рослин. До того ж, це може погано обернутися для господарів.

Переїдати

Цього дня потрібно їсти стільки, скільки потрібно вашому організму. Вибирається просту та корисну їжу. Якщо переїсти на день Наталі, можна отримати проблеми у фінансовому плані.

Нити і скаржитися

У цей день постарайтеся бути якомога оптимістичнішими і налаштовувати на позитивний лад інших. Краще залишити при собі скарги та примхи.

Байдикувати

Цього дня постарайся відставити свою лінощі на другий план. Поставте заздалегідь кілька цілей і виконайте їх — свята Наталія Вівсяниця це оцінить.

Нагадаємо про Різдво Пресвятої Богородиці 8 вересня: що заборонено їсти, правила Другої Пречистої та перенесення свята.

Раніше ми повідомляли про Різдво Богородиці або Другу Пречисту: коли відзначається за новим календарем і що заборонено робити.