В Україні зросли ціни на курку та яйця, проте це лише початок подорожчання. Експерти попереджають, що найближчим часом цінники на них ударять по гаманцях українців.

Зростання цін пов'язані з подорожчанням електроенергії, що впливає собівартість товарів.

Супермаркет, скріншот: YouTube
Супермаркет, скріншот: YouTube

Про це пише Agroportal.

Виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України", Сергій Карпенко розповідає про те, що ціни на електроенергію для промисловості різко зросли з 1 липня.

Популярні новини зараз
ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Вартість 1 кВт для промислових споживачів у липні зросла на 18–20%, у серпні ще на 11–12%, а у вересні може піднятися ще щонайменше на 10%.

Курячі яйця. Фото: скрін youtube
Курячі яйця. Фото: скрін youtube

Це суттєво позначається на собівартості продукції птахівництва, адже у її структурі електроенергія займає від 7 до 12%, а деяких видів продукції – до 30%.

"Виробництво продукції птахівництва складається з різних етапів, а тому на кожному з них ми маємо збільшення вартості складових, і, відповідно, собівартість кінцевої продукції галузі зростає в "геометричній прогресії". Оскільки власні резерви стримування зростання відпускних цін вже вичерпано, підвищення вартості електричної енергії виробники намагатимуться перекладати на кінцевих споживачів продукції," - пояснив експерт.

Яйца, супермаркет, фото: Знай.ua
Яйца, супермаркет, фото: Знай.ua

На підвищення ціни на яйця та курятину також вплинуло повернення довоєнних податків на паливо, а також підвищення цін на природний газ для промислових виробників із серпня місяця.

Курятина, скріншот: YouTube
Курятина, скріншот: YouTube

"Збільшення цін на складові собівартості продукції птахівництва ставить під загрозу не лише здатність виробляти продукцію, а й взагалі існування галузі птахівництва та продовольчу безпеку держави", - зазначив Сергій Карпенко.

Раніше портал Знай повідомляв, печериці, картопля та цибуля: супермаркети переписали ціни на деякі продукти, скільки заплатимо.

Також наш портал інформував, ціни у вересні приємно радують: українцям показали, скільки коштуватимуть баклажани, кабачки та перець.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, сніданок буде ситним і дешевим: українців порадували новими цінами на популярну крупу.