Покровська батьківська субота це свято, яке назвати святом повною мірою не вийде.

Все тому, що це день, коли треба згадувати вже померлих родичів. До речі, відзначається Покровська батьківська субота 2023 року 30 вересня, в останню суботу перед Покровою Пресвятої Богородиці. І, звичайно, ця панахида є дуже важливою для всіх віруючих людей у ​​нашій країні. Тому ми вирішили розповісти вам, що не можна робити у Покровську батьківську суботу.

Як з'явилося свято

Щоб розуміти, які заборони є у Покровську суботу, треба спочатку згадати історію цього свята. А вона в принципі нічим не відрізняється від історії Покрови Пресвятої Богородиці, яка врятувала жителів Константинополя від завойовників. Ось тільки Покровська батьківська субота з'явилася трохи згодом. У 1552 році таке торжество з'явилося, щоб поминати вбитих воїнів, які брали участь у штурмі Казані. Свято тоді офіційним не вважалося, але згодом його запозичила церква.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку "Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну
Показати ще

Покровська батьківська субота 2023 року: що не можна робити

Насамперед слід сказати про похід на цвинтар у цей день. На Покровську батьківську суботу звичайно не заборонялося ходити на могилу до своїх родичів. Але був невеликий нюанс. У жодному разі не можна робити цього замість походу до церкви. Вважалося, що у Покровську батьківську суботу треба спочатку сходити на божественну літургію, і лише потім на цвинтар.

Також багато хто вважає, що в Покровську батьківську суботу не можна залишатися вдома. Але це не так. Якщо у вас немає можливості піти до церкви, або на цвинтар, то поминати своїх близьких людей можна і вдома.

  • Церква забороняє замовляти панахиду за самогубцями.
  • Не можна поминати померлих алкоголем;
  • Залишати алкоголь та їжу на могилах; шуміти на цвинтарях, сміятися;
  • Згадувати та говорити про тих, кого вже немає, погано;
  • Лаятися, лихословити, сваритися з близькими;
  • Займатися тяжкою фізичною працею.
  • Також не можна цього дня відмовляти у милостині та допомозі – нехай вона буде навіть невелика, важливий сам вчинок.

Нагадаємо про Батьківські суботи за новим календарем: коли Покровська, Димитрієвська та Михайлівська.

Раніше ми повідомляли про молитву до Божої Матері за здоров'я і благо за онуків і дітей: "Накрий своїм святим покровом, захисту від хвороби".