У церковному календарі це день пам'яті мученика Кіпріана та мучениці Юстини.

Інші назви свята: "Кіпріан та Устіння", "Купріянів день", "День Устиньї", "День очищення від народжень".

Також це був день Мамонта Вівчарника, бо вважали, що святий Мамант захищає кіз та овець. Тому намагалися худобу не виганяти вранці надвір, щоб тварини не захворіли. Готували найчастіше страви з козиного молока і несли частину до храмів, щоб худоба була плідною. А ось на ринок краще не ходити та грошей не чіпати, інакше вкрадуть.

Овочевий ринок. Фото: скрін youtube
Овочевий ринок. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить
Показати ще

Бажано не одягати і яскраві речі, щоб не приваблювати до себе пристріт. Білий одяг навпаки може захистити від злого погляду. Для дівчат було чудове повір'я, що якщо розплести коси та повісити стрічки на дерева, то їх потім заберуть птахи, а натомість принесуть гарного нареченого. Вважалося, що викопана картопля, якщо її покласти до кишені, допоможе від ревматизму.

День насправді не дуже добрий. Але сьогодні можна очиститись від настанов і позбутися злих духів. Обов'язково потрібно прочитати відповідну молитву, щоб не напали біси. Чоловікам треба политися Купріяну, а жінкам – Устиння. Зазвичай біси кидаються на п'яниць, грішників та лихослівців. Кажуть, що пиякам біси показуються у своєму справжньому вигляді, жахають, не дають їсти та спати. Тож краще сьогодні не пити.

Можна вже йти в ліс за опеньками та рижами. Ці гриби відмінно підійдуть для сушіння та засолювання, для багатьох страв та їх нескладно збирати. Але якщо хочете зібрати цілий кошик рудиків, то потрібно вклонитися кожному грибу, а для опеньків потрібно просто знайти гарний пеньок у лісі. Також день ідеально підійде для вишивки, шиття та іншого рукоділля.

Швачка. Фото: Youtube
Швачка. Фото: Youtube

Що не можна робити 2 жовтня

Якщо ви в цей день занедужаєте, то можете не хвилюватися, адже незабаром підете на поправку. Але нові справи не можна починати, вони проваляться. Не надягайте яскравий одяг, щоб не привернути до себе пристріт і псування. Не варто цього дня також пити, щоби не замучили біси. Намагайтеся не брати в руки гроші і не ходити на ринок, якщо не хочете, щоб вас обікрали.

Нагадаємо про Батьківські суботи за новим календарем: коли Покровська, Димитрієвська та Михайлівська.

Раніше ми повідомляли про молитву до Божої Матері за здоров'я і благо за онуків і дітей: "Накрий своїм святим покровом, захисту від хвороби".