Настав час готувати жахливий костюм. Адже незабаром – осінній Гелловін 2023.

Це свято останнім часом стає все популярнішим у нашій країні і вже в ніч з 31 жовтня на 1 листопада українці його відзначатимуть. Перш ніж святкувати, дізнайтеся його історію та традиції.

Гелловін 2023: коротка історія походження свята

Історія виникнення свята наступна. Якщо говорити коротко, то коріння свята язичницьке. Підстави для цього є. За старих часів (перші згадки – Х-те сторіччя) кельти святкували Самайн. Його зміст – закінчення збирання врожаю. Ірландія та Шотландія відзначали Хелловін, вважаючи його днем ​​мертвих.

Історія зародження назви "Гелловін" незвичайна. Вважається, що назва гарбузового свята Halloween - це шотландський скорочений варіант, який англійською мовою інтерпретувався словосполученням All-Hallows-Even. Під перекладом цієї фрази мається на увазі: "вечір усіх святих".

Так у ХVI ст. католики називали ніч, що передує Дню всіх святих. Він відзначався з 31 жовтня на 1 листопада. Але звідки взагалі з'явився Halloween у тому вигляді, який ми знаємо?

Популярні новини зараз
Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Виявляється, кельти святкували і Самайн, і День усіх святих. Такий збіг свят, що асоціюються зі смертю та надприродними силами, призвело до того, що вони почали поступово начебто "вливатися" один в інший і змішуватися.

Згодом слово "Самайн" взагалі пішло з ужитку, а назва Halloween міцно закріпилася. У ХVI ст. з'явилася традиція просити солодощі. А гарбуз зі світними очима, що став традиційним для Хеллоуїна, почав поширюватися вже трохи пізніше: у ХIX і ХХ ст. Так з'явилися світильники Джека.

Гелловін: традиції та звичаї свята різних країн

Якщо ви вирішили вбратися в жахливий костюм і вирушити випрошувати цукерки, то спочатку дізнайтеся про інші традиції та обряди. Поки ви вибираєте гарбуз і запасаєтеся солодощами, щоб пригощати інших, ми трохи розповімо вам про це.

В Америку страшний гарбуз та свято Гелловіна потрапили за допомогою іммігрантів. Його привезли сюди шотландці та ірландці, які масово емігрували до США. Американці дуже полюбили нові свята та костюмовані дії.

Хелловін швидко прижився тут. І з давніх-давен до цього дня багато американських дорослих і дітей чекають маскарадні міські ходи, забавні ігри, карнавали. Згодом святкування доповнилося цікавими театралізованими дійствами.

Американська традиція святкування наступна. Все місто прикрашається належним чином. І будинки, і школи, і офіси "вбираються" в помаранчеву гарбузову ілюмінацію. Біля входів до будинків, ресторанів, магазинів та інших закладів міста лежать гарбузи з вирізаним "обличчям" та різними прикрасами всередині.

Готуватись до свята в Америці починають заздалегідь – ще у вересні. Тут можна побачити багато яскравих героїв-манекенів у традиційному помаранчевому кольорі. Напередодні свята кожне американське місто перетворюється на яскраві фарби.

У McDonald's та кафе з'являється лате з гарбуза. На Хелловін американські діти та дорослі одягають страшні костюми, що жахають маски на обличчя або розмальовують їх відповідним чином.

В Англії цього незвичайного дня жахливе костюмування перемішується з веселощами, жартами, сміхом і частуваннями друг друга солодощами. У англійців традиційні страшні образи - це кривавий пірат, чорний кіт, злий геній або жахливий привид. Але щороку з'являються нові костюми та образи. Найчастіше англійці їх беруть із фільмів жахів або парадують таким чином відомих зірок із поганою репутацією.

Як і американці, вони зазвичай прикрашають будинки, кафе, магазини, офіси та інші установи гарбузами, павутинням, гірляндами з очних яблук чи кістяків тощо. Для залякування люди розставляють гарбузи з очима, що горять, на підвіконнях, у дворі.

По телевізору цього дня в Англії транслюють фільми-жахи та мультфільми про зомбі, привиди та вампірів. На вулицях – масові ходи людей у ​​маскарадних костюмах, народні гуляння. У магазинах цього дня англійців радують всілякими акціями та знижками, розпродажами. В Англії також запалюють феєрверки, розводять багаття, спалюючи на них опудало Гая Фокса.

Нагадаємо, що якщо у вас чорний кіт чи собака – не залишайте їх без нагляду до 31 жовтня: в Україні з'явилася дика секта.

Раніше ми повідомляли, що в жодному разі не можна робити в Хелловін-2023: головні заборони свята.