Річ у тім, що ворожі спецслужби готують масовану ІПСО з безліччю брудних інформаційних вкидів. Їх мета — підірвати довіру українців до громадських діячів та позбавити фронт підтримки суспільства. Яким саме чином росіяни реалізовуватимуть нову спецоперацію, читайте у нашому матеріалі.

Яна Матвійчук: «Хто стоїть за інформаційними атаками на волонтерів?»

Зараз — чергова хвиля активізації ворога в українському медійному просторі. Та принципи дещо змінилися. Відомо, що росіяни готують індивідуальні кампанії проти декількох волонтерів. Зокрема, готується персональна інформаційна атака проти Яни Матвійчук, у якій російські спецслужби втілюватимуть нові методи ІПСО.

Потужна спецоперація проти волонтерів спричинена невдачами ворога на фронті. Зокрема, російські окупанти планували здобути «швидку перемогу» й захопити Авдіївку, але загрузли в боях. Зробити блискавичний подарунок для передвиборчої кампанії тирана росіянам не вдалося.

Представники російських спецслужб чудово це розуміють, тому сконцентрували увагу на громадських діячах та волонтерах в Україні. Вони знають: саме ці люди здатні терміново закривати потреби війська в обладнанні, транспорті, дронах, медикаментах. Якщо знищити цей прошарок суспільства, здійснювати військові операції ворогу стане легше.

Розхитування українського тилу — головна мета російських ІПСО. От і цього разу ворог підготував кілька інформаційних вкидів, і перші вже фігурують у нашому інфопросторі. Яна Матвійчук впевнена: незабаром цей явище стане масовим. Зокрема, росіяни готують кампанію і проти неї.

Популярні новини зараз
Лафа скінчилася, дострибалися: 9 причин, чому українці не отримають субсидію у 2024 році Тепер без цього документу з дому ні ногою: чоловікам нагадали про штраф від 17 до 25 тисяч гривень Українцям спишуть частину боргів за комуналку: кому дозволять не платити Гороскоп на тиждень 20-26 травня для всіх знаків Зодіаку: конфлікт Водоліїв, маскування Терезів та шанс Близнят
Показати ще

Один з прикладів впливу нових тез ворожої ІПСО — чутка про відставку Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Першим її запустив народний депутат Володимир Ар’єв, опублікувавши у своєму Facebook відповідний допис. Посилаючись на «перевірені джерела», він стверджував, що голова Міноборони вже ініціював процес відставки Залужного. Пройшло небагато часу, і нардеп спростував інформацію. Але цей факт вже нікого не цікавив: новина потрапила у ЗМІ, спричинила активне обговорення та масові «срачі».

Доволі швидко більшість усвідомила, що новина про звільнення — це російська ІПСО. Проте ворог досяг свого: навколо інформації дискутували експерти, висловлювалися політики, а у соцмережах точилися шалені суперечки. Розкол суспільства — ключова мета росіян, і цією новиною вони наблизилися до її реалізації.

Політичне та військове керівництво — «стандартні» цілі ворожих інформаційних атак. Але, на думку Яни Матвійчук, під ударом скоро можуть опинитися громадські активісти та волонтери — в тому числі й вона, адже допомагає ЗСУ з перших днів повномасштабної війни в Україні. Мета російських спецслужб — зупинити волонтерський рух в Україні. Саме тому активних людей поливають брудом, намагаючись знищити довіру до них з боку суспільства та військових.

Яна Матвійчук: «Стало відомо про підготовку інформаційної кампанії проти громадських активістів»

За словами Матвійчук Яни, вона є однією з потенційних цілей інформаційної атаки росіян. З лютого 2022 року Яна Матвійчук, як власниця низки успішних бізнес-проєктів, організувала потужну допомогу армії, добровольцям та парамедикам. За кілька тижнів вдалося зібрати понад 100 млн грн та передати їх на потреби захисникам. Також Яна Матвійчук допомогла підготувати Запорізький військовий госпіталь до повноцінної роботи, а зараз сконцентрувалася на підтримці батальйону «Братство» та парамедиків на Запорізькому напрямку. За допомогу вона отримала особисту подяку від медичної координаторки Оксани Корчинської.

Зараз Яна Матвійчук впевнена: саме за цю активну допомогу парамедикам, добровольцям та військовослужбовцям її репутацію хоче знищити ворог. Волонтерка дізналася, що до провідних українських ЗМІ надходять запити щодо публікації замовних матеріалів проти Яни Матвійчук та інших українських волонтерів. Мета цих статей очевидна: підрив довіри до громадського руху з боку населення. Редакторам ЗМІ пропонують значні суми, тож рано чи пізно замовні публікації таки протиснуться в інформаційний простір й спричинять новий розкол.

Найвідоміші волонтери та громадські організації майже завжди перебувають під таким інформаційним «вогнем». Однак їх рятує високий авторитет та непохитна довіра з боку мільйонів людей. Проте, як заявляє Яна Матвійчук, волонтерам середньої ланки загрожує справжня небезпека.

Чому саме на них сконцентрувалися росіяни у своїй новій брудній кампанії? Одне з припущень Яни Матвійчук — просте, на думку ворога, знищення репутації таких людей. Тож спецслужби намагатимуться відпрацювати таку схему і, у разі успіху, зробити її масовою, щоб повністю припинити волонтерський рух. Адже очевидно, що волонтери-лідери не закриють усі потреби навіть за бажання.

Річ у тім, що волонтери середньої ланки рідко з’являються у публічному просторі, про них не пишуть ЗМІ, вони не мають сотень тисяч підписників у соцмережах. Тому будь-яка серія брудних публікацій дійсно може серйозно очорнити їх імена.

Причому ворог маніпулюватиме саме досягненнями волонтерів. Так, Яна Матвійчук, крім допомоги армії, також заснувала у 2022 році фонд Women’s Aid International. Він концентрується на допомозі людям з інвалідністю, людям похилого віку, вимушеним переселенцям у Дарницькому та Дніпровському районах столиці. Допомогу отримало вже кілька тисяч осіб. Крім того, Яна Матвійчук передала на фронт кілька авто для евакуації поранених, організувала підтримку військових, які проходять медичну реабілітацію у тилу. Вона впевнена, що саме ці факти її громадської діяльності ворог використовуватиме та перекручуватиме у своїх брудних публікаціях.

Волонтерка Яна Матвійчук
Волонтерка Яна Матвійчук

Тож українцям зараз як ніколи важливо зберігати інформаційну гігієну: уважно обирати джерела новин, перевіряти спікерів, думати, кому вигідні провокаційні заяви та гучні «журналістські розслідування». Саме це допоможе захиститися від впливу російських ІПСО й уникнути знищення волонтерства в Україні. Але якщо наше суспільство не встоїть перед черговою інформаційною атакою ворога, українські волонтери можуть бути знищені. А це означає, що військо залишиться без такої необхідної термінової підтримки, а Україна — що цілком можливо — втратить незалежність.