12 листопада у церковному календарі – день пам'яті патріарха Іоанна Милостивого. Він народився у сім'ї губернатора острова Кіпр.

У молодому віці втратив дружину та дітей, після чого почав вести аскетичний спосіб життя.

Також це ще й день Марени. Слов'янська міфологія прямо пов'язує Марену з сезонними ритуальними обрядами, присвяченим вмирання природи та її подальшого воскресіння.

Цього дня слов'яни обов'язково прагнули потрапити на болото, щоб показати Марені, що вони її не бояться.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

У давнину 12 листопада слов'яни відзначали день Марени. За легендою, цього дня богиня зими, смерті та хвороб встановлює у світі своє холодне Царство снігів та морозів.

Слов'янська міфологія прямо пов'язує Марену із сезонними ритуальними обрядами, присвяченим вмирання природи та її наступного воскресіння.
Вважається, що Богиня Мара-Марена – дочка Великої Богині Лади, дружина Кощея, Богиня Смерті, Зими та тріскучих морозів. Її сестри - могутні Богині Жива і Леля, а її брати Всесильні Верховні Боги.

Восени Марена проганяє літнє тепло і встановлює у світі своє холодне царство.

12 листопада, в день Богині Марени, встановлюється, як правило, холодна, дощова погода – дощ змінюється снігом, а осіння сльота замерзає під поривами холодного вітру.

Раніше у цей день закінчувався весільний тиждень. Після цього селяни починали грати весілля вже наприкінці зими. Тож усі дівчата, що залишилися без пари, із заздрістю дивилися на своїх заміжніх подруг.

У цей день неодмінно потрібно зробити якесь добре діло – воно неодмінно зарахується померлим родичам, полегшивши їх долю на іншому світлі.

Традиційними стравами на столі цього дня були оладки, пироги з морквою та киселями.

Оладки на теплій воді, скріншот: YouTube
Оладки на теплій воді, скріншот: YouTube

Що заборонено робити цього дня

  • До світанку не можна заглядати в дзеркало.
  • Не варто позичати, можуть з'явитися фінансові проблеми.
  • Заборонено займатися тяжкою фізичною працею.

Нагадаємо про новий церковний календар: які зимові свята українці відзначатимуть уже у листопаді.

Раніше ми повідомляли, що вихідних може побільшати: в Україні хочуть вести нове свято - День подяки Богу