За інформацією зі щорічних декларацій стало відомо, що співвласник мережі будівельних магазинів "Епіцентр", нардеп Олександр Герега з 2021 року має вид на довгострокове проживання в Іспанії.

У поданих деклараціях за 2021 та 2022 роки Герега зазначив, що і він, і його дружина Галина Герега мають вид на довгострокове проживання в Іспанії. У декларації за 2020 рік такий документ нардеп не вказував.

Про це повідомляють "Схеми" (Радіо Свобода) з посиланням на Державний реєстр декларацій, публічний доступ до якого НАЗК відновило 10 грудня.

"Схеми" звернулися до прес-служби народного депутата з проханням повідомити, на яких підставах він набув такого вигляду та з якою метою.

Олександр Герега: джерело: Facebook
Олександр Герега: джерело: Facebook

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

Редакція отримала відповідь прес-служби Гереги після опублікування цієї новини 13 грудня. Там зазначили, що вигляд він набув ще 2007 року, але задекларував його лише 2021 року, бо раніше це не було обов'язком.

"Вигляд був отриманий Олександром Герегою ще в 2007 році, в період придбання нерухомого майна в Іспанії і коли існували тісні ділові відносини з іспанськими постачальниками товарів та виробниками керамічної плитки.

Зазначений документ не є постійним місцем проживання та не передбачає подвійного громадянства, а його набуття не суперечить законодавству України. Вид зазначається у деклараціях 2021 та 2022 року у зв'язку із змінами вимог до декларування, які передбачають зазначення подібних даних у щорічній декларації", - йдеться у відповіді прес-служби Гереги "Схемам".

Нардеп також задекларував кілька об'єктів нерухомості в Іспанії – житловий будинок та земельні ділянки сукупною вартістю близько 100 мільйонів гривень. Зокрема, це житловий будинок площею 455 квадратних метрів та вартістю близько 3 мільйонів гривень, "ізольоване житло" та земельну ділянку площею 3180 квадратних метрів, ціною понад 62 мільйони гривень, та ще одну "дільницю з житлом" - площею 1378 квадратних метрів та вартістю понад 30 мільйонів гривень. Усі ці об'єкти записані на дружину депутата – Галину Герегу. У неї ж, згідно з декларацією, сукупно понад 1 мільйон євро на рахунках у двох іспанських банках у Валенсії.

Майно нардепа Гереги в Іспанії, фото: "Схеми"
Майно нардепа Гереги в Іспанії, фото: "Схеми"

Майно нардепа Гереги в Іспанії, фото: "Схеми"
Майно нардепа Гереги в Іспанії, фото: "Схеми"

З початку повномасштабного вторгнення і до травня 2023 Олександр Герега провів закордоном сумарно 209 днів. Про це свідчать дані за цей період, які є у розпорядженні "Схем", від джерел з доступом до бази про перетин кордону.

Раніше журналісти "Слідства.Інфо" розповідали про цінну нерухомість подружжя Герег в іспанському містечку Бенікасім, частину з якої місцеві медіа оцінили майже у шість мільйонів євро. Дві сусідні ділянки там Галина Герега придбала у 2017 та 2018 роках.

Нагадаємо, Україну, зруйновану російськими ракетами, "відновлять" металом олігарха Абрамовича.

Раніше повідомлялося, НАЗК боротиме корупцію зі скандальним ректором КПІ: "Ніякий не партнер, він їхній клієнт".

Також, "Люди на ногах існують, а ми – ні": військовий розповів про непридатність Києва до людей з інвалідністю. a>