Різдвяний святвечір, який православні християни зустрічають 24 грудня, – особливий час напередодні великого свята Різдва Христового.

Яких традицій слід дотримуватись у цей день читайте нижче.

Святвечір, https://bitly.su/rFR63Y
Святвечір, https://bitly.su/rFR63Y

Святвечір – останній день посту перед Різдвом Христовим. За традицією православні християни не споживають їжі до появи першої вечірньої зірки. Вона символізує зірку, що направляла східних мудреців-волхвів у Віфлеєм, де народився Господь наш Ісус Христос.

24 грудня сім'я має бути разом і, читаючи спільну молитву, має дякувати Господу за прожитий рік.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще

Потім необхідно попросити Його благословення на наступний і сісти за стіл до святкової вечері. Трапеза починається зі споживання куті, також на столі має бути узвар та інші пісні страви.

На Святвечір згадують і померлих родичів, молячись за спокій їхніх душ. До того ж, ще з давніх-давен до нас дійшла добра традиція, про яку часто люди сьогодні забувають: пригощати вечерею самотніх, бездомних і нужденних людей, творячи добрі справи на славу Божу.

Кутья, фото: Знай.ua
Кутья, фото: Знай.ua

У різдвяний святвечір і на Різдво, 24 та 25 грудня, телеканали Суспільного мовлення транслюватимуть наживо богослужіння українських церков, повідомила прес-служба мовника.

"Глядачі зможуть побачити нічні та ранкові служби Православної церкви України, Української греко-католицької церкви та Римо-католицької церкви в Україні. Крім того, ввечері 24 грудня відбудеться трансляція нічної Різдвяної меси у Ватикані під проводом Святішого отця Франциска, а вдень 25 грудня – Різдвяного привітання та Апостольського благословення для Риму та всього світу з площі Святого Петра в Римі", – йдеться у повідомленні.

З графіком богослужінь можна ознайомитись ТУТ.

Різдво. Фото:  кадр з youtube
Різдво. Фото: кадр з youtube

Нагадаємо, чи можна відзначати Різдво 7 січня: священик ПЦУ уточнив, що молитва не буде зайвою .