На Новий 2024 багато українців встановлювали у себе вдома живу ялинку. Встановити-то встановили, а що щодо винесення її в центри переробки?

Не всі знають, коли саме потрібно виносити новорічне дерево, а ми вам розповімо не лише про загальні правила, а й про думку церкви з цього приводу.

Новорічна ялинка, фото: Знай.ua
Новорічна ялинка, фото: Знай.ua

Жива вічнозелена красуня може бути не лише елементом декору, а й справжньою небезпекою. Дерево висихає приблизно за 5 тижнів. Якщо його регулярно зволожувати та використовувати спеціальні засоби для продовження свіжості, ялинка може простояти до двох місяців.

Першими ознаками того, що новорічну красуню варто забрати, є пожовтіння хвої. Якщо гілочки набувають коричневого кольору, починають обсипатися, це говорить про підвищення пожежонебезпеки. Включити гірлянди та піти в іншу кімнату – не найкраща ідея. Щоб мінімізувати ризик, виносите ялинку, як тільки вона почне засихати.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Якщо ж стовбур тріснув, то будь-якої миті вона може обвалитися. Це також дуже небезпечно, тому звертайте увагу на стан дерева.

Ялинка. Фото: кадр з відео
Ялинка. Фото: кадр з відео

Думка церкви

Вічнозелена ялинка не є обов'язковим атрибутом святкування церковних свят. А Новий рік – це світське свято, церква до нього не має відношення. Однак, за її канонами, житло слід очистити до Водохреща, 6 січня. До цього дня слід провести прибирання та позбутися всіх атрибутів новорічного свята.

А що за народними традиціями?

Наші пращури ніколи не прибирали вічнозелене дерево до настання Старого Нового року. Повір'я свідчило, що ялинка привабить щастя і достаток у будинок. Особливо якщо її правильно прикрасити. А от якщо винести її до 13 січня, можна викликати лихо в будинок. Вона нібито забирає позитивну енергетику із житла. Езотерики запевняють, що довго зберігати новорічну ялинку не варто. Вона поглинає та тримає в собі негативну енергію. Все погане, що було минулого року, вона забирає. При цьому ялинка має енергію новизни та творення.

Елки 2023, фото: Знай.ua
Елки 2023, фото: Знай.ua

Нагадаємо, що не викидайте на смітник: куди можна здати новорічну ялинку після свят.

Раніше ми повідомляли, що українці в небезпеці через головні атрибути Нового року: терміново перевірте, щоб не сталася трагедія