З початком повномасштабного вторгнення збільшилася кількість людей, які покинули свої домівки. На новому місці вони отримали статут ВПО.

Держава виплачує таким громадянам щомісячну допомогу. Однак останнім часом все більше говорять про зміни, які торкнуться грошової допомоги для ВПО. Про те, що чекає внутрішньопереміщених осіб в 2024 році розповів Олег Луців, керівник соціального напряму адвокації БФ “Право на захист” для РБК-Україна.

Виплати ВПО, скріншот: YouTube
Виплати ВПО, скріншот: YouTube

Чи продовжать виплати

З 2024 року, розміри виплат не змінилися. Для дітей та осіб з інвалідністю - 3000 грн, а для інших категорій - 2000 грн.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

За інформацією Луціва, до 31 січня 2024 року отримуватимуть допомогу ВПО, які оформили виплати до 31 липня 2023 року.

Для людей, які звернулися з 1 серпня допомога буде перепризначена ще на 6 місячний термін. Це стосується ВПО, які мають середньомісячний дохід, не більше 4 прожиткових мінімумів. Зараз ця сума складає 9444 грн.

Допомога ВПО. Фото: скрін youtube
Допомога ВПО. Фото: скрін youtube

На продовження виплат протягом 6 місяців можуть розраховувати українці, які звернулися з 1 листопада 2023 року. Це можливо якщо дохід не перевищує 9444 грн.

Що хочуть змінити

Зараз в Україні обговорюють ряд нововведень, які стосуються виплат. Зокрема, для окремих громадян хочуть встановити виплати в сумі не меншій, ніж є зараз. При цьому їх хочуть продовжити до місяця, який буде наступним після скасування виплат. Наразі ці зміни винесені в законопроєкт. Але на думку Олега Луціва навряд чи Уряд прийме такі колосальні витрати.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, перерахунок пенсій: хто може розраховувати на підвищення у 2024 році

Раніше портал Знай інформував, 350 тисяч пенсіонерів отримають надбавки: які гроші виплатять

Також наш портал повідомляв, як не втратити допомогу від держави: все, що треба знати про перевірки