Після реформи літочислення ПЦУ у 2023 році майже всі церковні свята зрушили у календарі.

Проте є кілька винятків, серед яких – Великдень та інші дати. Адже найбільше християнське свято визначається за особливими астрономічними правилами і щороку припадає на різну дату між 4 квітня та 8 травня. Відповідно залишаються незмінними і всі релігійні дні, прив'язані до Великодня.

Церква, фото з вільних джерел
Церква, фото з вільних джерел

Зокрема цього року Великий піст триватиме з 18 березня по 4 травня. Останній тиждень перед ним – сирний (або масляний) – припадає на 11-17 березня. З ним пов'язана неділя Сиропусна (прощена) – цього року 17 березня.

Далі йде Вербна неділя, яка щороку буває за 7 днів до Великодня. 2024 року вона випадає на 28 квітня. Сам же Великдень святкуватимемо 5 травня. Ще через 40 днів згадуватимемо піднесення Ісуса Христа, а на 50-й день припадатиме свято Святої Трійці.

Популярні новини зараз
Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці
Показати ще

Великдень, українці, фото Знай.ua
Великдень, українці, фото Знай.ua

А ось Різдво тепер 25 грудня, Покрова – 1 жовтня, а день святого Миколая – 6 грудня. Важливі церковні свята змістилися на 13 днів раніше. І все тому, що "старий" юліанський календар був астрономічно неточним. Похибка днями досягла цілих 13 днів.

Нагадаємо, вітаємо сьогодні китайський Новий рік: традиції свята і що обов'язково потрібно поставити вдома

Як повідомляв "Знай.uа", без шансів на відпочинок: що чекає на українських працівників цього місяця

Знай.ua писав, гороскоп на лютий-2024 для всіх знаків Зодіаку: хвиля романтики Стрільців, пропозиції для Дів та поїздки Овнів