Християни східного обряду та греко-католики 17 матраків відзначають Прощену неділю – це останній день Масляної.

Так, із понеділка, 18 березня, у християн розпочинають 40-денний Великий піст. Відомо, що він триватиме до 4 травня.

Варто нагадати той цікавий факт, що 40-денний піст нагадує християнам про сорок днів, які Ісус Христос провів у пустелі, пішовши туди після хрищення. На самоті, молитві та суворому посту Син Божий готувався до виконання місії, з якою прийшов на землю. Тому у Великий піст важливо не тільки бути поміркованими в їжі, але і присвятити себе молитвам і боротьбі з гріховністю.

Популярні новини зараз
Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

У християн у Прощену неділю прийнято вибачатися один у одного. Люди відвідують усіх родичів, друзів та знайомих, щоб простити другові старі образи. Дехто ходить на цвинтар, щоб вибачитися у покійних родичів. Як правило, у Прощену неділю прийнято тричі говорити: "Пробач мені", а відповідати: "Бог простить. І ти мене вибач".

Перед початком посту церква згадує старозавітну історію про те, як Адам, здійснивши гріхопадіння, був вигнаний Творцем з раю. До того ж, порушивши це слово, не Адам попросив у нього прощення, а все переклав на Єву. У народі за погодою у Прощеній неділі прогнозували погоду на Великдень.

Масляна - це важливе християнське свято, яке зародилося ще в язичництві. З найдавніших часів наші предки таким чином проводжали зиму та зустрічали довгоочікувану весну. Цього року Масляна випадає на 11 березня і закінчується у Прощену неділю – 17 березня. Як і будь-яке інше свято, її оточує кілька важливих заборон, які потрібно пам'ятати та дотримуватися.

Масляна, фото з вільних джерел
Масляна, фото з вільних джерел

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.