Великий піст є найсуворішим на рік і триває 7 тижнів. Дійство знаменує підготовку до головного православного свята – Великдень Великодня.

Ми публікуємо докладний календар харчування днями.

Великий піст: коли починається

Починається православна посада 18 березня і триватиме до 4 травня. Як відомо, урочистість складається з кількох етапів: Чотиридесятниця та Страсний тиждень.

Великий пост 2019

Які існують заборони?

  • Великий піст передбачає відмову від продуктів тваринного походження, а саме м'яса, риби, молочних продуктів.
  • Найсуворіший час посту – перший і останні тижні.
  • У будні дозволено трапезувати один раз на добу, а у вихідні – два.
  • Не забувайте, що водний баланс організму – одне з основних правил здоров'я людини. Пийте якнайбільше води, щонайменше 2,5 літрів на добу.
  • Вважається, що трапеза, приготовлена ​​під час посту, має бути простою та дешевою. А заощаджені гроші слід віддати на допомогу нужденним.
  • У деякі дні посту забороняється будь-яка термічна обробка їжі, а також вживання олії. У цей час потрібно практикувати сухожеру.
  • При цьому в деякі дні все ж таки дозволяється використовувати в раціоні рибу, гарячу їжу з додаванням олії і навіть вино.
  • Пам'ятайте, що Великий піст – це дієта. Це час, коли людина має очистити своє тіло та душу, молиться за смирення. Тому на найближчі 48 днів варто забути про вечірки та веселощі.
  • І все-таки існує кілька днів, коли заборони значно пом'якшуються: Благовіщення 25 березня, Лазарєва субота 8 квітня, Вербна неділя 9 квітня.
  • Віддавайте перевагу стравам із овочів: морква, капуста, цибуля. Не забувайте про фрукти та каші. Такий раціон допоможе не тільки урізноманітнити пісне меню, а й очистити організм від шлаків та токсинів. Тим більше що менше ми обробляємо продукт термічно, тим більше вітамінів у ньому зберігається.

Великий пост 2019

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку "Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Великий піст: календар харчування на кожен день посту

Після першого тижня посту список дозволеного розширюється, ось правила харчування на період до 9 квітня:

Понеділок – дозволена їжа рослинного походження без будь-якої обробки, без олії.

Вівторок – їжу можна зварити.

Середовище – дозволена їжа рослинного походження без будь-якої обробки, без олії.

Четвер – варимо їжу, але олію не додаємо.

П'ятниця – їмо сиру їжу, без термальної обробки.

Субота – продукти можна зварити та додати трохи олії.

Воскресіння – їжу варимо, додаємо олію, також можна вино.

Пристрасний тиждень. Останній тиждень посту також вважається найсуворішим періодом. У понеділок, вівторок та середу можна вживати лише сиру їжу без будь-яких добавок.

У четвер можна використовувати олію для заправки. А от у п'ятницю заборонено їсти до самої церковної служби, яка проходить увечері. У суботу можна використовувати олію.

Харчування у Великий піст
Харчування у Великий піст

Як уже говорилося, протягом посту у православній традиції відзначають три важливі події. Під час цих свят раціон значно розширюється.

Благовіщення (25 березня) – дозволено їсти гарячу їжу, рибу, олію та вино.

Лазарєва Субота (27 квітня) – дозволяється їсти ікру риби.

Вербна неділя (28 квітня) – дозволена риба.

Запам'ятайте, що будь-який пост – це стрес для організму. Тому повертайтеся до звичного харчування поступово. Спочатку не варто налягати на важку їжу. Харчування має бути збалансованим. У перехідний період дайте організму звикнути, вживайте більше супів, овочів та, звичайно, води.

Нагадаємо, що залишилося кілька днів: 2 найважливіші молитви у Великий піст.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно провести Першу Сьомицю, правила Чистого понеділка та особливі богослужіння.