З давніх-давен люди готувалися до великого свята Великодня, намагалися бути доброчесними і милосердними.

Дізнайтеся про давні традиції: що можна робити перед Великоднем, а чого не можна? Які молитви варто читати? Ми вам розповімо про те, про які надмірності в пост варто забути. Всім православним християнам важливо знати, що цими днями під забороною, а що дозволено. Зазначимо, що Страсний тиждень у 2024 році випадає на 29 квітня – 4 травня.

Страсний тиждень
Страсний тиждень

Страсний тиждень - той період часу, коли потрібно постити, молитися, обмежувати себе у веселості та випивці. Не можна сміятися, веселитися, святкувати дні народження, весілля, заручини, вінчатися, влаштовувати якісь галасливі посиденьки з гулянням та вживанням спиртного. Вважається: той, хто порушить ці давні традиції, плакатиме цілий рік.

Особливо суворий день року – Страсна п'ятниця (3 травня). Цього дня взагалі найкраще пити лише воду і нічого не їсти. Дозволяється хіба трохи хліба. Важливо дотримуватися харчування щодня. Але найголовніше в піст – щиро молитися, у Страсну п'ятницю відвідати ранкову та вечірню службу у храмі, сповідатись.

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

Покаяння, милосердя і молитва – ось три зв'язувальні ланки, які повинні жити з людьми, які вірять усі дні. Потрібно частіше ходити до храму. І не важливо, який це день: будній, субота чи неділя. Чим частіше – тим краще. Дотримуйтесь почуття міри у всьому.

Страсний тиждень
Страсний тиждень

Яких прикмет Страсного тижня дотримуються християни?

Крім того, що на Страсний тиждень є свої традиції, ритуали та звичаї, народні прикмети є наполегливими рекомендаціями. Якщо ви – з тієї когорти людей, які вірять у смерть та воскресіння Ісуса Христа, тоді не ігноруйте наступних прикмет:

  • Понеділок, Страсний тиждень – краще сильні змови та ритуали не проводити. Почекайте до Чистого четверга.
  • Пекти великодню випічку і фарбувати яйця найкраще в Чистий четвер. Тоді ваша сім'я буде захищена від недуг, псування та всього поганого.
  • Молитви читайте щодня. У Страсну п'ятницю до заходу сонця найкраще нічого не їсти та не пити.
  • Шити, різати, вишивати, копати і працювати в Страсну п'ятницю не можна. Краще в Чистий четвер закінчити збирання, всі господарські справи та інші приготування напередодні великого свята.
  • Якщо в Чистий четвер вмитися до сходу сонця водою, в яку опустити срібло, нечиста сила не чіпатиме вас весь рік.
  • Сіль, зібрана членами сім'ї у Чистий четвер до ранку до сходу сонця, захистить від хвороб.
  • Якщо у Чистий четвер взяти та переставити деякі предмети на інше місце, то цілий рік у вас не буде проблем із грошима.

Страсний тиждень
Страсний тиждень

Насамкінець хочеться нагадати про головний ритуал за святковим столом на Великдень. Починайте трапезу з великодньої паски та фарбованого яйця. І лише потім можна їсти все інше. Якщо цілий день у вашій родині пройдуть без сварок, образ і лайки, то цілий рік пануватимуть мир, спокій, удача та благополуччя. Світлого вам Воскресіння Христового! Виконання надій, миру, добра, здоров'я, кохання у кожному будинку!

Нагадаємо про суворі заборони на Великий піст-2024: коли відзначаємо Благовіщення, Лазарєву суботу та Вербну неділю.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.