Випікання паски потрібно проводити у гарному настрої, з чистими думками, з молитвою.

Процес випікання пояса пов'язаний із багатьма давніми українськими традиціями та релігійними звичаями.

Паски. Фото: скриншот Youtube
Паски. Фото: скриншот Youtube

У день, коли печуть паски не можна не тільки сваритися, але навіть підвищувати голос, але голосно грюкати дверима, в будинку, де печеться випічка великодня, ходять на пальчиках і розмовляють пошепки.

Головна заборона

У Страсну п'ятницю пекти пасхи заборонено — це день, коли був розіп'ятий Ісус Христос. Християни вважають п'ятницю напередодні Великодня траурним днем ​​і, за традицією, цього дня дотримуються найсуворішого посту. Також заборонено пекти паски у понеділок та вівторок.

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

Головну великодню випічку можна готувати на Страсному тижні та є лише три дні, які для цього підходять – середа, четвер та субота. Якщо ви вирішили пекти паски у суботу, то всі справи на кухні потрібно обов'язково закінчити до обіду.

Паски. Фото: скриншот Youtube
Паски. Фото: скриншот Youtube

У 2024 році пекти паску можна буде 1,2 та 4 травня.

Зазвичай випіканням паски займалися у середу. Увечері ставили тісто на опару, а рано-вранці в Чистий четвер починали випікати. Якщо пасок було багато — їх пекли всі три дні, у середу, четвер та суботу. Наші предки з великою повагою ставилися до хліба, тому існує багато народних прикмет та забобонів про цей продукт.

Паски. Фото: скриншот Youtube
Паски. Фото: скриншот Youtube

Нагадаємо, що залишилося кілька днів: 2 найважливіші молитви у Великий піст.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.