Перед святом влаштовували генеральне прибирання, яке має принести до будинку не лише чистоту, а й передчуття чогось урочистого.

На Трійцю обов'язково пекли короваї. Адже коровай — символ достатку та щастя. Їм у свято пригощали друзів, сусідів, родичів та перехожих. А що ще робили неодмінно.

Зазначимо, що Трійця у 2024 році в Україні відзначається 23 червня. Це свято святкують на 50-й день після Великодня, який у 2024 році для християн східного обряду припадає на 5 травня.

Зелені свята. Трійця. Фото: Youtube
Зелені свята. Трійця. Фото: Youtube

Прибрати будинок та двір

Перед Трійцею будинок та двір мають бути ідеально прибрані. Зустрічати свято у неприбраному будинку – погана прикмета. Гардини та рушники потрібно випрати раніше часу.

Популярні новини зараз
"ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Прикрасити будинок зеленню

На Трійцю оздоблюють житло живими квітами, гілками дерев, травами. Підлогу застилають лепехою, чебрецем, полином.

Зелені свята. Трійця. Фото: Youtube
Зелені свята. Трійця. Фото: Youtube

Не використовують гілки осики та верби. Заборона осиною пов'язана з тим, що згідно з біблійним переказом, на цьому дереві повісився Іуда. А вербу не ламають, бо вона вже віддала свої гілки у Вербну неділю. Береза ​​– головний атрибут Трійці. Це дерево втілює силу Святого Духа.

Закінчити посівні роботи

Субота перед Трійцею – це останній день, щоб посадити що-небудь на городі. Кажуть, коли посадиш у Трійцю, а на Зелені свята замаїш – все зійде.

Зелені свята. Трійця. Фото: Youtube
Зелені свята. Трійця. Фото: Youtube

Пам'ять померлих

За день до Зелених свят слід відвідати церкву та сходити на цвинтар, щоб згадати у молитві померлих родичів. Важливо навести лад у місцях відпочинку — прибрати сміття, посадити квіти.

Приготувати святкові страви

На Трійцю можна приготувати кутю, пироги з сиром, мед та інші солодощі. Згідно з прикметами, на стіл потрібно ставити щедре частування, тоді рік бідності не знатимеш.

Трійця.мозаїка. Фото: Youtube
Трійця.мозаїка. Фото: Youtube

Нагадаємо про нові дати свят: коли у 2024 році відзначають Трійцю, Вознесіння та Різдво Івана Предтечі.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.