У Барселоні нещодавно відбулися масштабні протести проти надмірного туризму. Понад 150 організацій та громадських рухів об'єдналися, щоб висловити своє невдоволення постійним потоком туристів до міста.

6 липня тисячі людей вийшли на вулиці Барселони. За даними місцевої влади, у протесті брало участь близько 2800 осіб, але організатори говорять про 20 тисяч.

Протестувальники пройшли центральними вулицями, скандуючи "Туристи, повертайтеся додому", "Барселона не продається" та блокуючи тераси готелів та ресторанів.

Ця подія привернула увагу Euronews.

Не обійшлось і без конфліктів. Туристи, які фотографували протест чи просто відпочивали на терасах, зіткнулися з демонстрантами. Деякі з протестувальників навіть використовували водяні пістолети, щоб "розстрілювати" туристів та поливати їх холодною водою.

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

У Барселоні протест проти туристів / фото: скриншот Youtube
У Барселоні протест проти туристів / фото: скриншот Youtube

Причини протесту

Чому жителі Барселони такі незадоволені туристами? Останні десять років у місті різко збільшилася кількість новобудов, тоді як умови праці погіршуються.

Наплив туристів спричинив зростання орендної плати за житло на 18% за останній рік. Мер Барселони, Хауме Колбоні, нещодавно оголосив, що всі короткострокові оренди буде скасовано до 2028 року.

Чого хочуть протестувальники?

Організатори акції пояснили, що мешканці Барселони страждають від наслідків надмірного туризму: підвищення вартості життя, зростання орендної плати, тиск на комунальні служби та втрата місцевої ідентичності.

Вони вимагають скоротити кількість рейсів в аеропорту, закрити круїзні термінали та заборонити розміщення туристів, включаючи готелі.

Реакція влади

У відповідь на протести уряд Іспанії оголосив про нові заходи щодо регулювання короткострокової оренди житла. Міністр у справах захисту прав споживачів Пабло Бустиндуй заявив, що влада перевірятиме оголошення на платформах на кшталт Airbnb та Booking.com на наявність ліцензій. Оголошення без ліцензій видалятимуться, а їхні власники можуть зіткнутися зі штрафами.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес також оголосив про створення реєстру об'єктів, які здаються в оренду для відпочинку. Цей реєстр допоможе обмежити кількість оголошень та краще контролювати діяльність власників житла.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що перша країна у світі "скасовує" туристів: тепер подивитися на красу не вийде

Вам варто знати, що відпочити влітку дешево не вийде: аномальна спека піднімає ціни за кожний градус

Читайте також: італійське село заробило €1,2 млн на одній камері ПДР: 355 людей "шикують" за гроші порушників