Преображення Господнє є важливим християнським святом, яке відзначається у Православній церкві з IV століття.

Після переходу на новий юліанський календар дата свята змістилася з 19 на 6 серпня.

відправа в церкві, фото з вільних джерел
відправа в церкві, фото з вільних джерел

Історія свята Преображення Господнє та його зміст

Преображення Господнє – одне з дванадцяти найважливіших православних свят. Згідно з церковною традицією, у цей день святкується Преображення Христа та його поєднання як Божество та людину.

Таким чином Син Божий вирішив допомогти власним учням у мирському житті, оскільки він знав, наскільки складний шлях на них чекає і подарував їм надію на те, що на небесах на них чекає вічне життя.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити
Показати ще

Преображення: джерело: YouTube
Преображення: джерело: YouTube

Традиції свята: що треба робити

У народі свято Преображення пов'язують із святом урожаю. Подвійний сенс свято має з часів язичницької Русі. Саме через це його і називають Другий Спас. Цього дня прийнято висвітлювати дари літа, які встигають до кінця серпня.

По всій Україні віруючі несуть у храми фрукти, овочі, гриби, меди та ягоди та звичайно ж яблука. Саме тому, що в нашій країні яблука встигають до Преображення, яке відзначається 6 серпня, його називають Яблучним спасом.

Майже кожен віруючий цього дня освячує яблука, але особливо - батьки, у яких померли діти. Вважається, що освячене в церкві яблуко обов'язково скуштує померла дитина на небесах. Важливо хрестити дари природи не тільки батькам дітей, які пішли, але й іншим людям, які мають покійників у сім'ї. Вважається, що принести освячену їжу на могилу є вірним способом порадувати покійників на тому світі.

Преображення: джерело: YouTube
Преображення: джерело: YouTube

Не варто забувати про милостиню, яку, як і на будь-яке інше православне свято, варто обов'язково роздавати всім нужденним. Допомога можна надати, як роздавши їжу на вулиці, так і подавши милостиню грошима.

Цього дня священнослужителі одягаються у білий колір, що символізує чистоту та непорочність Христа, який пройшов Преображення та зумів поєднати в собі риси людини та Сина Божого.

На свято Преображення припадає суворий Успенський піст. Однак на цей день допустиме порушення посту та включення до раціону деяких заборонених продуктів – риби та вина.

Вважалося, що до Преображення не можна їсти свіжі яблука, що могло спричинити біду. Але в день свята яблука можна подавати на стіл і готувати на власний смак.

Яблучний Спас, фото: РБК-Україна
Яблучний Спас, фото: РБК-Україна

Прикмети на Преображення Господнє давали привід народу дати прогноз погоди на зиму. Наші пращури помітили, якщо у цей день погода хороша, то буде йти дощ.

На це свято також можна ворожити та здійснювати інші містичні обряди. Саме на яблуках незаміжні дівчата впізнавали, коли на них чекає наречений. Якщо перше освячене яблуко нового врожаю було смачним, то на них чекало заміжжя вже цього року і чекав наречений. Якщо яблуко було несмачним, то на дівчину чекало невдале заміжжя і злий супутник життя.

Нагадаємо, що дати Успенського посту будуть інші: коли починається у 2024 і що не можна їсти у ці дні, заборони.

Раніше ми повідомляли про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.