Минулого року ставки за гривневими депозитами у банках були високими та перевищили 15%, а за державними облігаціями (ОВДП) доходили до 20%. Якщо ви вклалися у гривню в цей час, то, швидше за все, залишилися у плюсі, як зазначив голова НБУ Андрій Пишний в інтерв'ю.

Наразі середня ставка за гривневими депозитами становить 12,9%, після оподаткування – 10,3%. Проте, за словами Пишного, це порівнювати з інфляцією не зовсім правильно. Цього року інфляція прогнозується на рівні 8,5%, наступного – 6,6%.

Андрій Пишний, скріншот: YouTube
Андрій Пишний, скріншот: YouTube

"Чи можна їх порівнювати з показником інфляції за минулий рік? Ні, тому, оцінюючи привабливість гривні, потрібно дивитися на показник інфляції, який буде через рік", – каже він.

НБУ розглядає інфляцію та депозитні ставки у контексті загальної економічної ситуації. Середня ставка по депозитах зараз забезпечує захист заощаджень від інфляції, тому вкладення в гривневі активи все ще вигідні.

Популярні новини зараз
В Україні зростуть ціни на інтернет: чого очікувати українцям і які цьому причини Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Державні облігації залишаються привабливими, оскільки їх ставки варіюються від 12,6% до 17,4%, і вони не оподатковуються. З початку 2023 року обсяг вкладень у ці облігації зріс на 34 мільярди гривень, що говорить про зростання інтересу до них.

Депозит. Фото: Youtube
Депозит. Фото: Youtube

За словами Пишного, для того, щоб гривневі активи були конкурентоспроможними порівняно з доларом або євро, важливо не лише враховувати ставки, а й стабільність гривні.

В останній рік курс гривні знизився на 12,5%, але високі ставки за депозитами допомогли зберегти заощадження. НБУ працює над тим, щоб вкладення у гривню залишалися привабливими та вигідними в майбутньому.

Нагадаємо, ПриватБанк терміново звернувся до власників карток: біжіть і перевіряйте вже

Раніше ми писали про те, що рівна падає – оренда землі дорожчає: скільки власникам доведеться віддати за гектар

Крім того, Знай.ua повідомляв, що буде з курсом долара в найближчому майбутньому