Вже 2003 року команді вдалося завоювати першість області. Десятирічний ювілей донеччан виявився знаменним не лише круглою датою, а й правом зіграти у Прем'єр-лізі. Футбольна історія «Олімпіка» ознаменована безліччю яскравих подій. Але про все за порядком.

«Олімпік» – наймолодший професійний клуб Прем'єр-ліги України

Хоча на емблемі клубу роком заснування вказується 2001 рік, із самого початку це була академія для тренування юних футболістів. Про професійний клуб на той час не йшлося, але були амбіції. Для цього була потрібна наявність бази для тренувань. Будівництво розпочалось у районі Баси міста Донецьк. Було зведено центральний стадіон на 4500 глядачів.

Додатково споруджені поля зі штучним покриттям 44х22 метри та трав'яним 120х76 метрів. Це яскраво свідчило, що команда тут влаштувалася всерйоз і надовго для того, щоб виростити по-справжньому конкурентоспроможну академію. Владислав Гельзін пізніше розповідав: «В результаті звалище, яке тут було, перетворилося на футбольний оазис». І справді, талановитим хлопчакам із Донецької області були надані умови для тренувань професійного рівня.

Владислав Гельзін

Популярні новини зараз
Воздвиження 14 вересня: що заборонено їсти, чому не можна йти в ліс і кого треба почастувати пивом Банки видають готівку за новими правилами: скільки грошей можна зняти за один раз ТЦК забирають документи: як діяти Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу
Показати ще

Інвестиції виправдалися. 2003 року футбольний клуб Владислава Гельзіна завоював чемпіонство Донецької області. 2004 ознаменований більш масштабним успіхом — чемпіонат України. На той час клубу не було ще чотирьох років. Денис Хомутов (директор академії) стверджував, що особливість клубу полягає у тому, що більшість гравців команди є місцевими. Він вважав, що спортсмени з інших регіонів не просочаться духом клубу. Саме з цієї причини керівництво прагнуло, щоб грала максимально можлива кількість місцевих хлопців.

Владислав Гельзін — президент клубу та форвард основного складу

Родзинкою клубу також є президент, що грає, що не часто зустрінеш професійному футболі. Якщо в клубі «Металіст» Владислав Гельзін тільки тренувався з командою, але на полі під час матчів не виходив, то з ФК «Олімпік» справи склалися зовсім інакше. З 2003 до 2016 року він грав в основному складі команди на позиції нападника. Бомбардир за свою професійну кар'єру провів 152 матчі, в яких забив 24 голи. Крім цього, Владислав Гельзін встановив два рекорди української Прем'єр-ліги – найвіковіший дебютант і нападник, завершивши спортивну кар'єру у віці 42 років. І при цьому особливого ставлення до нього як до президента ФК на полі не було. Владислав Гельзін поділився з редактором Footboom: “Якщо я сиджу на лавці, значить, не все мені дозволено... На футбольному полі ми однакові”.

Владислав Гельзін

Друга ліга (2004-2012)

З 2004 року окрилений успіхами спортсменів «Олімпік» вже грав у Другій лізі Чемпіонату України. На першій зустрічі юнакам протистояти довелося ФК «Блискавка» міста Сєвєродонецьк. Незважаючи на програш із рахунком 1:4, позиції команди поступово зміцнювалися. Першу перемогу відзначили у наступній грі проти ФК «Гірника-Спорту». У сезоні 2011 - 2012 обігравши ФК «Кремень» міста Кременчук з рахунком 4:2 на чолі з тренером Ігорем Петровим ФК «Олімпік» виборов путівку до Першої ліги.

Перша ліга (2012-2014)

Сезон 2013-2014 можна по праву назвати історичним. Зірковій годині ФК «Олімпік» передувало три сезони, але історичним моментом для команди по праву вважається 2014 рік. Команда на чолі з Романом Санжаром, який є вихідцем та вихованцем «Олімпіка», завойовує золото Першої ліги, відкриваючи шлях до елітного дивізіону.

Прем'єр-ліга України з 2014 року

Перша зустріч у елітному дивізіоні відбулася проти футбольного клубу «Чорноморець. Ця гра дозволила олімпійцям закріпитись у Прем'єр-лізі. У кубку "Олімпік" зміг дійти до півфіналу. Дебютний сезон було завершено на 8 позиції, здобувши 26 очок. Наступного сезону команда прийшла до фінішу вже на 9-му місці, проте в кубку зуміла дійти до 1/8 фіналу.

Свобода від відомчих бар'єрів

Владислав Гельзін пишається вихідцями клубу, які перейшли до інших команд. Сергій Артюх грав у ФК «Сімурга» та отримав бронзу на чемпіонаті Азербайджану. Лонський та Щедрий перейшли у ФК «Динамо» міста Київ. Особливою гордістю є Дмитро Гречишкін, який підписав у 2013 році контракт на п'ять років із ФК «Шахтар». Причина таких активних змін полягає у відсутності в клубі обмежень. Якщо в іншому клубі спортсмена чекає кращий розвиток та більший прогрес, його без будь-яких проблем відпускають.

Фонд «Олімпік» та соціальна діяльність Владислава Гельзіна

Окремо варто зазначити, що Владислав Гельзін також був депутатом Донецької обласної ради. Масштабна робота була проведена і на цій посаді, причому не лише у напрямках, що стосуються спорту.

Крім однойменного футбольного клубу, активну діяльність вів і БФ «Олімпік», який також був заснований Владиславом Гельзіним у 2001 році. Благодійний фонд надає допомогу дитячим будинкам, активно підтримує розвиток спорту. Зусиллями фонду було створено дитячу футбольну академію, в якій до 2014 року сотні дітей здобували спортивну освіту абсолютно безкоштовно. А всебічна фінансова та професійна допомога допомагали їм зростати до рівня професійних футболістів. Незважаючи на те, що війна на Сході України з 2014 року внесла свої корективи, Владислав Гельзін продовжив свою діяльність уже у Києві.

Владислав Гельзін

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році головними напрямками благодійного фонду стала підтримка переселенців та перевезення пасажирів із зон із больовими діями. Також підтримка надається і ЗСУ. Фондом спільно з партнерами було передано значний перелік арсеналу – позашляховики, тепловізори, дрони та багато іншого. За активну громадянську позицію Владислав Гельзін отримав відзнаку від центру спецоперацій «А» СБУ України.

Футбольні скандали

Президента ФК «Олімпік» Владислава Гельзіна часто цитують у медіа. Його гострі висловлювання та критику на адресу посадових осіб можна простежити у ЗМІ. Широкого розголосу набула його критична позиція щодо Андрія Павелка (екс керівника УАФ), якого він публічно звинувачував у корупції і рекомендував «бігти, а не чіплятися зубами за крісло».

Широкого розголосу набув скандалу за участю Владислава Гельзіна після програшу в дербі футбольному клубу «Шахтар» з рахунком 0:1. Президент «Олімпіка» був обурений рішенням суддів про відміну голу його команди, який був забитий на 38 хвилині матчу. Владислав Гельзін увірвався до суддівської кабіни з нецензурною лайкою. За це його дискваліфікували на 5 років.

Зупинення діяльності ФК «Олімпік» - точка чи кома?

Владислав Гельзін зробив офіційну заяву: «Нами ухвалено рішення про зняття команди з розіграшу УПЛ наступного сезону. Це непростий, але водночас обдуманий і зважений крок, який ми робимо з каменем на серці». При цьому президент «Олімпіка» додав, що клуб лише зупиняє свою діяльність і зовсім не ставить крапку.

За історію клубу «Олімпік» здебільшого грали такі відомі футболісти, як Ігор Левченко, Дмитро Гречишкін, Сергій Гаращенков, Ілля Міхалев та сам президент клубу – Владислав Гельзін. Легендарною особистістю «Олімпіка» по праву вважається Роман Санжар, який не лише забив перший гол у професійному матчі в історії футбольного клубу (з пенальті у грі з Сєвєродонецькою «Блискавкою»), але й зробив вагомий внесок для його виходу до української Прем'єр-ліги. Тому цілком ймовірно, що настане той час, коли клуб знову порадує своїх уболівальників новими яскравими виступами.