2 вересня в Україні офіційно запустили програму «Національний кешбек», яка надає можливість українцям отримувати компенсацію в розмірі 10% від витрат на покупку товарів вітчизняного виробництва. Це ініціатива спрямована на підтримку українських виробників і стимулювання внутрішнього споживання.

Однак, варто зазначити, що в поточному переліку товарів і послуг, на які поширюється кешбек, відсутні послуги книгарень і можливість купівлі готових книг. Це викликало занепокоєння у представників культурного сектору.

Книги / фото: Pinterest
Книги / фото: Pinterest

Міністерство культури та інформаційної політики України, разом з Комітетом Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики та Українським інститутом книги, звернулися до Міністерства економіки з пропозицією внести зміни до базової постанови програми.

Зокрема, вони запропонували доповнити перелік послуг та товарів, що підлягають кешбеку, кодами МСС (Merchant Category Codes) для книгарень (5942) та книг, періодичних видань і газет (5192). Це дозволить українцям отримувати кешбек на покупки в книжкових магазинах і підтримати українське книговидання.

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Книжковий магазин, скріншот: YouTube
Книжковий магазин, скріншот: YouTube

Міністерство культури та його партнери підкреслюють, що підтримка книгорозповсюджувачів і культурного сектору є важливою складовою державної політики в контексті підтримки українського культурного продукту.

Вони вважають, що включення книгарень у програму кешбеку допоможе не тільки стимулювати продаж книг, але й сприятиме розвитку української культурної інфраструктури.

Нагадаємо, як зрозуміти, скільки коштують ваші старі радянські книги: за які колекціонери віддадуть тисячі доларів

Раніше ми писали про те, що вартість поліграфії б'є рекорди: які книжки подорожчають наступного року

Крім того, Знай.ua повідомляв, українці зможуть отримати вищу освіту без грошей: кого навчатимуть безкоштовно