У 2024 році уряд України планує значно підвищити ставки акцизного податку на тютюнові вироби, що включає як сигарети з фільтром, так і без фільтра. Це передбачено в проєкті бюджету на 2025 рік. Зокрема, з 1 жовтня 2024 року ставка акцизу на сигарети буде підвищена на 23,4%, і вперше в історії вона почне розраховуватися не в гривнях, а в євро.

Це означає, що акциз на сигарети зросте з 47 євро до 58 євро за 1000 штук. Крім цього, мінімальне податкове зобов'язання зі сплати акцизу на тютюнові вироби також збільшиться на 23,9%. Це підвищення торкнеться всіх виробників сигарет, оскільки мінімальний акциз збільшиться з 63,45 євро до 78 євро за 1000 сигарет.

продаж цигарок
продаж цигарок

Оскільки акцизний податок є важливою частиною ціноутворення на сигарети, це призведе до зростання вартості тютюнових виробів. Уже у серпні 2024 року, за даними Державної служби статистики України, ціни на сигарети преміум-класу підвищилися на 1,5%, і середня ціна пачки таких сигарет сягнула 108,3 гривні.

З підвищенням акцизу можна очікувати подальшого подорожчання тютюнових виробів, що може суттєво вплинути на ринок тютюнової продукції.

Популярні новини зараз
З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне "Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Сигарета, скріншот: Youtube
Сигарета, скріншот: Youtube

Варто зазначити, що підвищення акцизів на алкоголь та пиво не передбачено, тому ціни на ці види продукції поки що залишаться на поточному рівні.

Нагадаємо, українцям радять берегти серця та голови: магнітні бурі накриють у вересні

Раніше ми писали про те, що чищення зубів, відхід "на бочок" або перекур: звички після їжі, які псують ваше життя та здоров'я

Крім того, Знай.ua повідомляв, в Україні змінили умови продажу алкоголю: нові правила вже діють