В Україні триває дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. В українському парламенті заявили, що Міноборони до 20 вересня 2024 має видати наказ про заборону мобілізувати юнаків 18-25 років.

Про це стало відомо завдяки інформації від нардепа Олександра Федієнка, яку він озвучив в ефірі одного з українських телеканалів.

Цей наказ має діяти до ухвалення законопроєкту про заборону мобілізувати молодших від 25 років. Поки що цей документ не ухвалили.

"Принаймні так було сказано офіційно. Сподіваюся, що наказ міністерства оборони та Генштабу таки з'явиться. І ТЦК тоді вже отримають відповідну вказівку", - сказав Федієнко.

Популярні новини зараз
Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах "Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Після ухвалення мобілізаційного законопроєкту виникла колізія, яка фактично дозволила мобілізувати юнаків від 18 до 25 років, які непридатні для мирного часу та обмежено придатні для військового. Придатні до військової служби юнаки мобілізації не підлягали тому, що підпали під строковий призов.

Строкова служба, фото: vinbazar
Строкова служба, фото: vinbazar

За словами представника "Євросолідарності" Олексія Гончаренка, через правову колізію тисячі колишніх обмежено придатних у віці до 25 років мобілізували. Але дуже часто через хвороби вони не можуть повноцінно служити. Більше того, самі військові наголошують на тому, що необхідно призивати молодих, але здорових бійців.

Після двох місяців дискусій в оборонному комітеті депутати таки рекомендували парламенту ухвалити компроміс на базі трьох законопроєктів щодо заборони мобілізувати колишніх обмежено придатних хлопців до 25 років та звільнення зі служби вже мобілізованих із цієї категорії.

Законопроєкт рекомендували ухвалити у другому читанні, але спікер парламенту повідомив, що треба вирішити, як замінити вже мобілізованих юнаків. Поки Міноборони має видати наказ із забороною нової мобілізації віком до 25 років та вказівкою не відправляти на передову тих юнаків, хто вже служить.

Нагадаємо, економічне бронювання: скільки потрібно заплатити за відстрочку від армії.

Раніше повідомлялося, мати за кордоном, а батько вдома: чи підлягає мобілізації одинокий батько.

Також, збільшили штрафи за неявку в ТЦК: скільки потрібно витягнути із заначки.