Знайти по-справжньому смачний та натуральний сир – завдання не з легких. На полицях магазинів повно продуктів із гарними етикетками, але сумнівним складом. Такий сир може не тільки не принести користі, а й стати небезпечним для здоров'я.

На що звертати увагу при купівлі сиру?

Ціна – перший маркер

Справжній сир може бути дешевим. Щоб отримати 1 кг продукту потрібно близько 11 літрів молока. Якщо ціна занадто низька - швидше за все, у складі пальмова олія чи інші замінники.

Тверді сорти сиру, скріншот: YouTube
Тверді сорти сиру, скріншот: YouTube

Читаємо склад

Популярні новини зараз
Ухилянтам обіцяють масові чистки: більше не сховаються Можуть мобілізувати з інвалідністю: коли ТЦК не зробить вийнятків Без скандалів і бусиків: ТЦК переходять на нові правила мобілізації Українців штрафуватимуть за готівку: готуйтесь викласти 17 тисяч
Показати ще

З чого роблять справжній сир:

  • молоко,
  • закваска,
  • сичужний фермент.

Якщо ви бачите у складі сою, пальмову або іншу олію, сухе молоко, стабілізатори, консерванти, добавки з кодами Е, це вже сирний продукт, а не сир .

Смакова перевірка

Справжній сир:

  • має м'який післясмак, що зникає через 5-7 хвилин;
  • не викликає сухості у роті;
  • не провокує спрагу.

Якщо смак тримається надто довго і віддає хімією – перед вами підробка з ароматизаторами.

Тверді сорти сиру, скріншот: YouTube
Тверді сорти сиру, скріншот: YouTube

Як визначити візуально

Щоб зрозуміти, наскільки перед вами якісний сир можна використовувати досить прості, але ефективні домашні методи. Один з них просто натиснути пальцем на шматочок . Якщо після цього залишається вм'ятина, а на поверхні з'являються краплі вологи, є всі підстави підозрювати, що у складі не обійшлося без олії та зайвих добавок.

Для тих, хто не боїться експериментувати, існує і радикальніший спосіб — перевірка за допомогою запальнички . Якщо ви піднесете до полум'я скибочку справжнього сиру, він почне плавитися практично миттєво, при цьому пахне характерно - як молоко, що пригоріло. Підробка, навпаки, може почати пінитися, диміти та видавати хімічний запах.

А якщо під рукою є йод , можна зробити ще один простий тест. Капніть кілька крапель на зріз продукту і спостерігайте за реакцією. Якщо сир синіє, це означає наявність крохмалю, що одразу ставить під сумнів його натуральність.

Нагадаємо, раніше полуниця, черешня та помідори: чи безпечні ранні фрукти та овочі для вживання.
Як повідомляв портал "Знай.ua", вся правда про "натуральні" продукти СРСР: що ховається за спогадами.
Також "Знай.ua" писав, що робить їжу смертельно небезпечною: лікарі назвали часту помилку при вживанні популярного продукту.