Знайти по-справжньому смачний та натуральний сир – завдання не з легких. На полицях магазинів повно продуктів із гарними етикетками, але сумнівним складом. Такий сир може не тільки не принести користі, а й стати небезпечним для здоров'я.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяНа що звертати увагу при купівлі сиру?
Ціна – перший маркер
Справжній сир може бути дешевим. Щоб отримати 1 кг продукту потрібно близько 11 літрів молока. Якщо ціна занадто низька - швидше за все, у складі пальмова олія чи інші замінники.
Читаємо склад
З чого роблять справжній сир:
- молоко,
- закваска,
- сичужний фермент.
Якщо ви бачите у складі сою, пальмову або іншу олію, сухе молоко, стабілізатори, консерванти, добавки з кодами Е, це вже сирний продукт, а не сир .
Смакова перевірка
Справжній сир:
- має м'який післясмак, що зникає через 5-7 хвилин;
- не викликає сухості у роті;
- не провокує спрагу.
Якщо смак тримається надто довго і віддає хімією – перед вами підробка з ароматизаторами.
Як визначити візуально
Щоб зрозуміти, наскільки перед вами якісний сир можна використовувати досить прості, але ефективні домашні методи. Один з них просто натиснути пальцем на шматочок . Якщо після цього залишається вм'ятина, а на поверхні з'являються краплі вологи, є всі підстави підозрювати, що у складі не обійшлося без олії та зайвих добавок.
Для тих, хто не боїться експериментувати, існує і радикальніший спосіб — перевірка за допомогою запальнички . Якщо ви піднесете до полум'я скибочку справжнього сиру, він почне плавитися практично миттєво, при цьому пахне характерно - як молоко, що пригоріло. Підробка, навпаки, може почати пінитися, диміти та видавати хімічний запах.
А якщо під рукою є йод , можна зробити ще один простий тест. Капніть кілька крапель на зріз продукту і спостерігайте за реакцією. Якщо сир синіє, це означає наявність крохмалю, що одразу ставить під сумнів його натуральність.
Нагадаємо, раніше полуниця, черешня та помідори: чи безпечні ранні фрукти та овочі для вживання.
Як повідомляв портал "Знай.ua", вся правда про "натуральні" продукти СРСР: що ховається за спогадами.
Також "Знай.ua" писав, що робить їжу смертельно небезпечною: лікарі назвали часту помилку при вживанні популярного продукту.