У світі різко падають запаси цукру, і це вже відчують на цінах.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЗа прогнозами, подорожчання почнеться наприкінці 2025-го або вже на старті 2026 року. Попри це, Україна зможе закрити власні потреби та навіть залишити частину на експорт.
Про ситуацію розповіла голова асоціації "Укрцукор" Яна Кавушевська. За її словами, навіть при профіциті на ринку до 5 млн тонн, ціна все одно не знижується, бо визначає її не лише врожай, а й доступність у конкретний момент. До того ж, світові запаси впали до 9-річного мінімуму, пише Яна Кавушевська.
"Індія та Бразилія запускають виробництво пізніше, Європа тільки стартує. Це означає, що на вартість впливає ще й графік виробництва"
Аналітики додають, що уже в грудні 2025-го чи у першому кварталі 2026-го білий цукор почне дорожчати. Додатковим поштовхом стануть тендери на закупівлю з боку Пакистану, Бангладеш та Азербайджану. Це підніме ціну і водночас підтримає розвиток бурякоцукрової галузі в Україні.
Водночас у самій Україні ситуація теж непроста. У 2025 році площі під цукровим буряком скоротилися на 22% – з 220 до 198 тисяч гектарів. До того ж два заводи взагалі не відкрилися, тож з вересня працюватимуть лише 27.
Попри це, прогнозоване виробництво складе близько 1,5 млн тонн цукру. Це на 300 тисяч тонн менше, ніж торік, але обсяг все ж перекриє внутрішнє споживання, яке з 2022 року стабільно тримається на рівні 900 тисяч тонн.
Раніше ми повідомляли, тиск на гаманці стає нестерпним: виробники стрімко підвищують ціни на їжу.
Які продукти дешевшають та до чого готуватись далі - детальніше на Знай.ua.
Нагадаємо, ціни на продукти влаштували "американські гірки": що подорожчало, а що впало на 23%?