Заготувати дрова "про запас" — розумний крок для будь-якого господаря. Але чи знали ви, що термін їх придатності не безмежний?

Щоб не втратити тепло і гроші, важливо знати, як довго деревина зберігає свої властивості та як правильно її утримувати.

Дрова, зображення: Pexels
Дрова, зображення: Pexels

Скільки дрова залишаються корисними?

Дровам потрібно мінімум 8 місяців для просушування, а оптимальний варіант — до двох років. Сухі поліна світліші, твердіші й при ударі видають характерний глухий звук.

Але зберігати їх понад 5 років небезпечно: стара деревина приваблює шкідників, таких як шашель. Тому спочатку використовуйте старіші запаси, а свіжі залишайте на майбутнє — за умови правильного зберігання.

Популярні новини зараз
Енергетики пояснили логіку відключень світла: що таке черги і як вони працюють Пенсію можна законно збільшити: про який трюк не розповідають пенсіонерам Світло вимикають, а платіжка не зменшується: чому неможливо зекономити під час відключень Правила та нюанси пенсії: як на старості отримувати 10 тисяч гривень при 25 років стажу
Показати ще

Правильне зберігання дров — запорука тепла

Щоб ваші дрова залишалися сухими й готовими до опалення, дотримуйтеся простих правил:

  • Тримайте дрова на відкритому повітрі з вентиляцією.
  • Відступайте 5–10 см від стіни для циркуляції повітря.
  • Розміщуйте дрова з південного або підвітряного боку.
  • Захищайте від опадів навісом, але не накривайте плівкою, щоб уникнути конденсату.
  • Не ставте прямо на землю — використовуйте піддони.
  • Розколюйте на поліна довжиною до 30 см і товщиною 10–15 см.

Дрова, зображення з вільних джерел
Дрова, зображення з вільних джерел

Найзручніше мати дровітню — спеціальне, захищене місце для зберігання запасів, яке забезпечить вашим дровам довге життя та ваше тепло взимку.

Нагадаємо, що не бери й маленького дрючка: як законно збирати дрова в українському лісі, щоб не потрапити на штраф.

Раніше ми повідомляли про нафталін, картопляне лушпиння, гаряча вода: як самотужки прочистити димохід за допомогою простих засобів.