Уже зовсім скоро закінчиться Масляна, а це значить, що в силу вступить Великий піст - найдовший і найсуворіший в православний піст році. Тому заборони будуть стосуватися не тільки харчування, але і поведінки та інших факторів вашому житті. Адже цей пост вважається головним у церковному православному календарі. Тому в релігії його правила вважаються дуже важливими. До речі, відразу хороша новина - в останній тиждень Великого посту їдять рибу, але в обмежених кількостях.

Великий піст передує іншому важливому торжеству в релігійному календарі - Великодню. І вважається, що таке велике свято потрібно відзначати з чистою душею і тілом. Саме тому і з'явився Великий піст.

Далі в матеріалі ми розповімо вам, що не можна їсти під час Великого посту, а які страви дозволені. І, звичайно, напишемо кілька рецептів.

Що не можна їсти у Великий піст: головні правила

У кожен день Великого посту діють свої правила харчування. Саме тому ми напишемо для вас, календар харчування по днях.

У цьому вам допоможе таблиця харчування у Великий піст

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Протягом усього посту слід відмовитися від таких продуктів:
м'ясо і м'ясопродукти;
риба і рибні продукти (крім нестрогих днів);
яйця;
молоко і молочні продукти;
солодощі;
випічка;
фаст-фуд;
алкоголь.

Список, звичайно не дуже великий, але насправді - це величезна частина раціону будь-якої людини. І все це нам потрібно чимось замінити аж на 7 тижнів. Тому ми склали для вас меню харчування у Великий піст.

Як правильно постити у Великий піст

Сенс і головна мета будь-якого релігійного посту - це утримання від шкідливих звичок, включаючи надмірне харчування. Це не проста дієта, як може здатися на перший погляд.

Дивіться, як правильно поститися

Вважається, що утримання від чогось несе певний смисловий аспект. Адже, щоб отримати щось ми повинні жертвувати. І це правило діє не тільки в релігії. Адже якщо ми чим-небудь пожертвуємо, то будемо цінувати те, що отримаємо в рази більше.

Звичайно, дотримуючись лише правил харчування у Великий піст нічого не доб'єшся. Утримання має бути не тільки тілесним, але і духовним. Але не можна дотримуватися лише законів Бога, адже здоровий глузд повинен бути понад усе. Про це говорять і в церкві. Саме тому існує досить багато послаблень посту. Наприклад, для маленьких дітей, вагітних дівчат, або ж годуючих матерів.

Ну і крім цього, кожен, хто збирається дотримуватися суворого посту і їсти лише те, що можна за правилами, повинен перед цим сходити до лікаря. Який скаже вам, чи можна це робити. Люди з умовним гастритом просто зобов'язані харчуватися певним продуктами, інакше їх зустріч з богом може відбутися швидше, ніж заплановано.

А ось рибу в Великий пост можна їсти на свято Благовіщеня Пресвятої Богородиці, яке відзначається перед Великоднем. До речі, це торжество завжди святкується на Страсний тиждень, правила якого досить сильно відрізняються від тих, про які ми вже розповідали вам.

Страсний тиждень: головні правила

Страсний тиждень - це останні 6 днів Великого посту, що передують Великодню. У православ'ї всі ці дні називаються Великими: Великий понеділок, Великий вівторок і так далі. Це особливі дні, тому пост буде набагато суворіший, ніж до цього. А щодня в церкві будуть проходити святкові літургії, присвячені різним подіям.

У перші три дні Страсної седмиці статут наказує прочитувати всю Псалтир, крім 17-й кафізми, яку читає на утрені Великої Суботи.

Дивіться: останній тиждень Великого посту - Страсний

Що можна їсти у Великий піст: меню харчування

Перший тиждень посту завжди була найсуворішою і 2018 рік не виняток.

Перший тиждень Великого посту

Зараз ми розповімо вам, що можна їсти в перший тиждень Великого посту. Цих правил потрібно дотримуватися і далі. Адже практично нічого відрізняться не буде.

Понеділок - повне утримання від їжі.

Вівторок - можна їсти чорний хліб, пити воду і квас.

Середа - сухоядіння, тобто їжа, яку вживають в сирому вигляді, це можуть побут різні овочі і фрукти, а так само горіхи і зелень. Дозволено вживати хліб.

Четвер - продовження сухоядіння.

П'ятниця - дозволяється їсти овочі та фрукти, а ось рослинна олія в цей день під забороною. Їжу готувати не потрібно, краще вживати все в сирому вигляді.

Субота - все так же, як і в п'ятницю, але можна додати сік.

Неділя - в це день дозволяється їсти варену їжу з рослинною олією. Так само можна випити невелику кількість червоного вина, яке повинно бути натуральним, без додавання спирту.

Потрібно погодитися, що такі правила харчування Великого посту досить лякають. Але варто відзначити, що їх варто дотримуватися лише глибоко віруючим людям, або монахам. Якщо ви не хочете перестаратися, то можете хоча б додавати в їжу масло. До того ж, не забувайте, що перед самим постом потрібно порадитися з лікарем.

Дивіться, яке меню может бути в Великий піст

Зараз ми напишемо для вас зразкове меню харчування Великого посту. Звичайно, міняти ви його можете за своїми смаковими уподобаннями. Другий тиждень Великого посту: що їсти щодня

Понеділок:
Сніданок: Вівсяна каша, чай.
Обід: Суп без м'яса, картопляне пюре, чай, або каву.
Вечеря: чай.

Вівторок:
Сніданок: Каша до смаку, салат з овочів, чай.
Обід: Суп овочевий. Вермішель з грибним соусом. Чай з варенням.
Вечеря: чай
.

Середа:
Сніданок: Каша, чай.
Обід: Солянка, салат з капусти.
Вечеря: чай.

Четвер:
Сніданок: Каша, чай, або каву.
Обід: Щи зі свіжої капусти. Салат з овочів. Компот.
Вечеря: картопляне пюре

П'ятниця:
Сніданок: будь-яка каша, салат з овочів, чай.
Обід: гороховий суп, каша.
Вечеря: гречана каша і чай.

Субота:
Сніданок: вінегрет і чай.
Обід: Пшенична каша, овочі і компот.
Вечеря: Вермішель.

Не забувайте, що це буде перша поминальна субота Великого посту. Тому по можливості, потрібно поїхати на цвинтар до родичів.

Неділя:
Сніданок: каша з вівсяних пластівців. Фрукти. Чай або кава.
Обід: Борщ без м'яса.
Вечеря: Каша рисова з цибулею і морквою. Чай.

Це зразкове меню Великого посту, дотримуватися якого зовсім необов'язково. Ви можете переробити його під себе і додати туди подібні страви.

Рецепти Великого посту: кращі дозволені страви

Якщо ми вже написали, що можна їсти під час посту, то потрібно розповісти, як це готувати. Тому ми вирішили дати вам кілька цікавих ідей з приводу харчування у Великий піст.

Рецепт пісного борщу

Інгредієнти:
помідори
морква
Буряк
Цибуля
Картопля
Пів капустини
Часник, лавровий лист
Сіль, цукор, оцет, рослинне масло

Спосіб приготування:

Почнемо з овочів. Буряк, моркву, картоплю і цибулю вимити, очистити і нарізати тонкою соломкою. А капусту тим часом потрібно очистити від верхніх шарів і нашаткувати. Помідори потрібно облити окропом і зняти з них шкірку, і нарізати кубиками. Часник розчавити.

Після цього потрібно наповнити каструлю водою, трохи посолити, додати туди картоплю і капусту і ставимо на маленький вогонь. Поки все буде варитися, потрібно посмажити на сковорідці цибулю і моркву, нарізані кубиками, постійно перемішуючи, не більш як 5 хвилин.

Тепер потрібно додати в сковорідку половину вже підготовлених буряків, оцет і цукор. Все це перемішуємо, зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо близько 10 хвилин.

Тепер в сковорідку потрібно додати помідори. Солимо їх і перчимо за смаком, і тушкуємо із закритою кришкою ще хвилин 20. Далі потрібно перекласти тушковані овочі в каструлю з картоплею і капустою. Додати лавровий лист. Збільшити вогонь, довести до кипіння, акуратно зняти шумівкою піну.

Додаємо туди часник, накриваємо кришкою і знімаємо з вогню. Потрібно залишити його хвилин на 10, щоб настоялося і готово.

Перше блюдо на Великий піст у нас все є, продовжимо.

Пісні пиріжки з картоплею

Інгредієнти:
Пісне дріжджове тісто
Картопля
Цибуля
Рослинна олія
Приправа, перець, сіль
Листовий чорний чай

Спосіб приготування:

Спочатку потрібно розморозити тісто. Воно повинно дійти до кімнатної температури. Після цього гріємо духовку до 180-и градусів. Картоплю тим часом потрібно варити в злегка підсоленій воді в мундирі. Коли вона стане трохи м'якою, дістаємо, чистимо і натираємо на тертці.

Тепер потрібно зайнятися цибулею. Чистимо і дрібно нарізаємо її. Обсмажте цибулю в рослинній олії на середньому вогні до золотисто-коричневого кольору 10 хв. Додайте приправу і чорний перець, змішайте з картоплею.

Після цього потрібно заварити чай і дати йому настоятися. Далі прибираємо всі листочки. Він потрібен нам для того, що змастити пиріжки перед тим, як пекти. Адже яйця і масло заборонені.



Тепер потрібно розділити тісто на рівні частини. У кожну з них кладемо начинку, а після щільно скріплюємо краї. Тепер складаємо їх все на деко швом вниз (щоб не розпалися). Потрібно намазати всі їх чаєм і дати настоятися близько 15 хвилин. Випікати їх потрібно в центрі духовки близько 20 хвилин. Орієнтуємося на золотисту скориночку.

Пісний плов з овочами і сухофруктами

Інгредієнти:
Рис
Айва, морква, цибуля, часник
Курага, родзинки
Рослинна олія
Спеції для плову

Спосіб приготування:

Потрібно очистити цибулю, моркву, часник. Останній не чіпаємо, а моркву ріжемо соломкою, цибулю - пір'ям. Айву після цього потрібно ретельно вимити і розрізати на 8 частин. Тепер вирізаємо серцевину, а м'якоть ріжемо невеликими скибочками. Курагу ж - смужками.

Тепер беремо велику каструлю з товстим дном і гріємо там масло, кладемо цибулю і обсмажуємо її на великому вогні, перемішуючи, 5 хвилин. Додаємо туди моркву і айву і смажимо ще 5 хвилин.

Додайте в казан до цибулі з морквою і айвою часник, курагу, родзинки і спеції, посоліть. Влийте 700 мл води, перемішайте, варіть на середньому вогні 10 хв.

Паралельно потрібно варити рис відкидним способом. Тобто кладемо його в каструлю, солимо, заливаємо великою кількістю окропу, перемішуємо і ставимо на невеликий вогонь. Коли він скипить потрібно почекати ще 15 хвилин.

Після цього рис потрібно покласти в казан з овочами і щільно закрити, місця стику краще зовсім обмотати фольгою, щоб пара не виходила. Готуйте на мінімальному вогні 20-30 хв. Після того, як знімете з вогню каструлю, або казан, потрібно звернути його ковдрою і дати настоятися кілька хоча б хвилин 20. Перед тим, як подавати його на стіл, потрібно гарненько перемішати.

Святкова страва на Благовіщеня 2018: Рибний салат

Така трапеза вас чекає виключно на Страсному тижні, адже піст все ще потрібно буде тримати. А рибу можна буде їсти тільки на Благовіщеня, після якого майже відразу буде Пасха.

Інгредієнти:

Рибний стек
Картопля
Яйця
Огірок
Петрушка, банку кукурудзи, майонез

Спосіб приготування:

Спочатку потрібно зварити стейк. На це у нас піде 15-20 хвилин. Паралельно варимо яйця і картоплю. Коли це все охолоне потрібно почистити. Після цього моєму огірок, петрушку і після цього дрібно нарізаємо.

Тепер висипаємо все це в миску, солимо, перчимо за смаком і ретельно перемішуємо. І наше блюдо в Благовіщеня готове.

Дивіться, що потрібно готувати на Великдень.