13 липня з року в рік православна церква відзначає свято 12 апостолів, учнів Ісуса Христа. Це важливий день для всіх християн. Святі апостоли вшановуються церквою з 4 століття.

Собор 12 апостолів святкується на наступний день після дня пам'яті Павла і Петра - двох першоверховних святих. Раніше ми розповідали про цих двох апостолів, які віддали свої життя за чисту віру і любов до Бога.

Апостол в перекладі означає "слуга Божий". До цих 12 обраних відносяться всі його найближчі учні. Вони залишили свої життя і повністю присвятили себе Христу і його місії.

Наша Церква називається апостольською, тому що саме апостоли передали нам знання, які приніс Христос.

Завдяки їх проповідницьким працям і подвигам люди, що жили далеко від тих місць, де вчив Син Божий, змогли дізнатись про нього. А завдяки тому що деякі з апостолів взяли на себе обов'язок залишити письмові свідчення про Христа, дізнатися про події, які відбулися в Єрусалимі, можемо і ми через майже 2000 років з часів Христової проповіді.

Апостоли зазнали багато поневірянь і злигоднів: їх гнали, не розуміли, не хотіли слухати, називали божевільними, переслідували, мучили. З 12 лише один - Іоанн Богослов, автор 4-го "Євангелія" і "Апокаліпсису", помер своєю смертю. Всі решта були закатовані.

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції "Втратимо територію України аж до Дніпра": командир Президентської бригади налякав прогнозом В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Церква, вшановуючи кожного з 12-ти апостолів у різні пори року, з давніх часів встановила загальне святкування їм на наступний день після пам'яті славних і первоверховних апостолів Петра і Павла.

Собор дванадцяти апостолів - це давнє свято. Перші згадки про нього зустрічаються з IV століття.

Що потрібно зробити в це свято

13 числа прийнято відвідувати храми і молитися за себе і свою сім'ю.

На Собор 12 апостолів прийнято допомагати не тільки близьким чи родичам, а й людям в цілому. Якщо хтось попросить у вас допомоги, то не відмовляйте йому.

Також 13 липня люди просять один в одного пробачення і миряться. Це великий день для всіх християн, тому образи забуваються.


Чого не можна робити

11 липня закінчився Петрів піст. Проте, церква закликає не вживати алкоголь. Можна лише трохи вина. Гучні застілля також не вітаються.

Не рекомендується проявляти негативні емоції, сваритися, конфліктувати, з'ясовувати стосунки, ображатися, пліткувати, дратуватися і таке інше. Краще попросіть вибачення і вибачте.