Яка зараз ситуація?

Тільки-но міністр охорони здоров'я Максим Степанов відзвітував в Парламенті про області із найгострішою ситуацією поширення коронавірусу, як нардепи вкотре викликали його "на килим". В ході засідання Погоджувальної ради 15 грудня нардепи повідомили про значне погіршення ситуації в країні. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

В червоній зоні – 4 області: за "провал" МОЗу чекати звільнень?

Як зазначила заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, Україна стрімко увійшла в третю хвилю пандемії коронавірусу на минулому тижні.

"Наша країна вже в п'ятірці лідерів Європи за темпами поширення ковіду. 4 області оголосили зонами карантину червоного рівня. Це – Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська і Чернівецька. Рівень госпіталізації стрімко зростає – в Київській, Вінницькій, Миколаївській, Хмельницькій, Харківській, Львівській областях", - повідомила в ході засідання народний депутат України Олена Кондратюк.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

За словами спікера, на жаль, справдився прогноз про те, що вакцинація, яка з великими труднощами і затриманням розпочалася в Україні, не здатна зупинити третю хвилю коронавірусу.

"Маємо вкрай незадовільні темпи вакцинації – кількість інфікувань стабільно випереджає кількість щеплень за добу. Критика дій МОЗу і Уряду по проваленню вакцинації, я так бачу нічого не дає: ми не бачимо ніяких гучних відставок, ні реального політичного лідерства з цього питання. Тому ми, як законодавчий орган влади, можемо лише запитати, чим ми ще можемо допомогти країні, громадянам і Уряду", - зазначає заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

Вакцинація - фото МОЗ України
Вакцинація - фото МОЗ України

Немає ліжкомісць, безкоштовних тестувань і ліків

Повністю підтримала колегу і лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

"Ви усвідомлюєте, які рівні захворювання показує країна? Що жодного пункту Постанови, яку ми з вами одноголосно прийняли, не виконано? Немає безкоштовних тестів, немає ніяких безкоштовних ліків від ковіду – люди не мають вже можливості купувати за свої кошти нічого. Немає ліжкомісць абсолютно, щоб людей лікувати – причому, в реанімаціях, як цього потребує ситуація. Ніякої допомоги і тестування на дому", - повідомила Юлія Тимошенко.

Юлія Тимошенко - скріншот
Юлія Тимошенко - скріншот

Як наголосила політик, наразі в Україні немає навіть повноцінно діючої гарячої лінії з допомоги хворим.

"Ніякої гарячої лінії, куди може звернутися хвора людина і викликати собі додому бригаду, яка зробить тестування, дасть ліки і буде слідкувати за людиною, щоб вона контактно не йшла на вулицю – нічого не зроблено. І ми зараз входимо в наступну хвилю пандемії з повністю розбалансованою системою", - зазначає Юлія Тимошенко.

карантин в Україні, скріншот з відео
карантин в Україні, скріншот з відео

Як підкреслила нардеп, окрім існуючих проблем в медичній сфері, існує і фінансова проблема – станом на сьогодні, заборгованість по лікарняним складає 2, 5 млрд грн.

Нагадаємо, що пленарний тиждень в Парламенті стартує вже завтра, 16 березня.

Сам же міністр охорони здоров'я Максим Степанов має прибути зі звітом до Верховної Ради цієї п'ятниці, 19 березня – на Годину запитань до Уряду.

Максим Степанов - фото з Фейсбук (сторінка М.Степанова)
Максим Степанов - фото з Фейсбук (сторінка М.Степанова)

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.