22-річна Анна Дикань навчається на 6 курсі медичного університету та працює фельдшером у швидкій. З початку повномасштабної війни вона залишилася у Харкові, де ризикуючи життям, витягала людей із того світу. Українка стала зразком героїні військової драми "Я - Надія". Що пережила та які моменти залишили шрами на серці, дівчина розповіла в інтерв'ю Clutch.

Анна Дикань розповіла, що 24 лютого прокинулась від звуків вибухів. Її мама та хлопець того дня працювали, а у неї був вихідний. Однак дівчина вирішила також вийти на роботу і робити все, що в її силах.

Анна Дикань. Фото: clutch
Анна Дикань. Фото: clutch

"О п'ятій ранку прогриміли вибухи, я прокинулася. Моя мама працювала на той час водієм швидкої, а хлопець - фельдшером", - згадала дівчина.

За словами Анни, кожен виклик на місце влучення був дуже страшним і назавжди відклався в пам'яті.

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

"Кожен виклик на попадання був найстрашнішим. Я не можу сказати, що страшніше — бачити мертву людину, яка страждає без руки. Було страшно, коли прилетіло біля метро в Харкові, там люди без ніг, без рук залишилися", - розповіла Ганна.

Дівчина зазначила, що часто були дуже екстремальні моменти, коли її життя наражалося на серйозну небезпеку.

"Було дуже страшно, коли "прилетіло" біля суду. Все горіло, дроти з-під трамвая стирчали, було скло, все це в диму та воді. Ми їдемо, а водій каже: "Боже, якщо я зараз наїду на скло, то і хворого не довеземо нікуди, і себе також. Ми просто зупинимося, і тоді допомога буде потрібна вже нам". Тоді ми не могли під'їхати до палаючого будинку, але якось підлаштовувалися. Нам дуже допомогли ДСНС, які виносили постраждалих на щитах або на покривалах. Це було дуже страшно", - згадала вона. .

Анна зазначила, що у воєнний час пропрацювала у Харкові пів року, але потім здоров'я почало підбивати. Вони з хлопцем вирішили виїхати до Києва, адже обстріли відбувалися щоночі і витримати це психологічно було складно. Проте, навіть на новому місці вона продовжила робити те, що вміє найкраще — рятувати життя.

Взимку Анна та її хлопець зіграли весілля, а її історія надихнула сценариста Артема Кобзана створити серіал "Я - Надія". 22-річна фельдшерка стала прототипом головної героїні цієї військової драми.

Раніше портал Знай повідомляв, Володимир Зеленський розповів, коли українці повернуться до кримської Ялти: "Відправляємо людей на навчання".

Також наш портал інформував, ЗСУ отримають перевагу на полі бою: що відомо про броньовиків Humvee M1097 Avenger.

Крім того, ми писали, ясновидець передрік успіх ЗСУ на фронті вже в березні 2023 року: "Ця карта..."