Фото клишоногих жителів парку опублікували на Facebook-сторінці НПП "Синевир".

фото з Фейсбук

Він працює тут з 2011 року, і разом з первинною функцією порятунку та реабілітації тварин, дав поштовх для розвитку місцевості навколо чудового озера Синевир.

фото з Фейсбук

фото з Фейсбук

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Тепер відвідини реабілітаційного центру стали таким самим обов’язковим елементом програми відпочинку туристів, як власне і озеро.

Національний парк "Синевир", фото з фейсбук
Національний парк "Синевир", фото з фейсбук
фото з Фейсбук

З 2011 року національним природним парком «Синевир» реалізовується унікальний проект щодо адаптації в умовах, максимально наближених до природних, диких тварин - які зазнали насильства та агресивної дії з боку людини - Центр реабілітації бурих ведмедів.

Мета центру – реабілітація особин бурого ведмедя, які зазнали жорстокого поводження з боку людини і потерпілих від стихійного лиха, утримання конфіскованих тварин, подальша доля яких вирішується в судовому порядку у зв'язку з порушенням законів України, тимчасове утримання тварин, яких затримано на кордоні через порушення природоохоронного законодавства, тощо.

На даний час у Центрі реабілітації бурих ведмедів Національного природного парку «Синевир» перебувають 33 бурі ведмеді.

Вольєр реабілітаційного центру бурих ведмедів розташовано на ділянці лісу 12 га і є одним з найбільших за територією в Європі. У верхній його частині споруджено 6 відділень та 2 ізолятори для утримання груп та одиночних тварин різного віку, стану здоров’я, в яких знаходяться басейни і барлоги. Кругом території встановлено електропастух. З кожним роком центр відвідує все більше візитерів.

У Центрі реабілітації бурих ведмедів вже готуються до зими. Всім ведмедям збільшили харчовий раціон на 25 відсотків. Таким чином, посилено харчуючись, клишоногі нагулюють товстий шар жиру на зиму.

З настанням осені у ведмедів фізіологічно збільшується потреба у їжі, появляється «ведмежий апетит». Тридцяти трьом мешканцям реабілітаційного центру збільшили різноманітні харчі: хлібо, борошно, морква, яблука, кавуни та інше.

«Порівняно із весняною вагою, ведмідь повинен набрати ще 50 відсотків маси тіла", - розповідає ветеринарний лікар Центру реабілітації бурих ведмедів Михайло Маслей.

"Деякі нагулюють аж 15-20-ти сантиметровий шар жиру. Тепер найкращий апетит у нашому центрі мають найбільші ссвавці- ведмеді Беня, Дюрій, Малиш", - розповідає Михайло Маслей.

Запас жиру під шкірою підтримує ведмедя кілька зимових місяців поки він спить. Оскільки мета реабілітаційного центру — повернути тваринам природні інстинкти, то його фахівці роблять все для того, щоб всі ведмеді на зиму влягалися спати.