В період новорічнх свят на Закарпатті в лікарнях стрімко закінчуються запаси крові. Медики обласної станції переливання крові звернулися до українців із проханням зробити маленьку (і в той же час дуже велику) справу - стати донором крові.

"Насправді це дуже благородна акція, бо для того щоб стати героєм у найкоротший термін, достатньо прийти і здати кров. Ця кров не сьогодні-завтра врятує чиєсь життя. Це найпростіше, що можна зробити для інших людей", - розповів заступник начальникавідділу оцінки впливу на довкілля та моніторингу навколишнього природного середовища департаменту екології та природних ресурсів ОДА Остап Цапулич, котрий уже вп’яте став донором, йдеться в повідомленні прессцентру ОДА.

фото \\ прессцентр Закарпатської ОДА

фото \\ прессцентр Закарпатської ОДА

Здати кров може кожен охочий здоровий мешканець: вік 18 – 60 років, маса тіла не менше 50 кг. Перед здачею крові донори обов'язково проходять обстеження та здають кров на аналіз. За один забір зазвичай беруть 450 мл + 40 мл крові – це 6-8% від загальної маси тіла дорослої людини. Осіб легших за 50 кг або зростом нижче 150 см в індивідуальному порядку до здачі крові може допустити лікар-трансфузіолог.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

фото \\ прессцентр Закарпатської ОДА

фото \\ прессцентр Закарпатської ОДА

фото \\ прессцентр Закарпатської ОДА

Донорами не можуть бути: ВІЛ-інфіковані особи, люди, які хворіли або хворіють на сифіліс, вірусні гепатити, туберкульоз, із гіпертонічною хворобою ІІ-ІІІ ст., ішемічною хворобою серця, атеросклерозом, люди, які мають захворювання нирок, органів травлення, гострі запальні процеси.

фото \\ прессцентр Закарпатської ОДА

Нагадаємо, що солістка групи "KAZKA" Олександра Зарицька побувала в Харкові і здала плазму крові для онкохворих дітей.

Як повідомляв портал Знай, прикарпатець пустив кров сотні разів заради хворих земляків: "у їхніх венах-моє життя"

Також Знай писав, що в Харкові живе пес Тофік, який жертвує свою кров іншим собакам Центру поводження з тваринами протягом двох з половиною років. За цей час чотирилапий врятував життя 32 тварин.