Ціанобактерії, більше відомі як синьо-зелені водорості, можуть спричинити чимало проблем. Деякі види цих бактерій виробляють токсини, що можуть отруїти людину чи будь-яку іншу тварину, які скуштують воду з ними. Однак зараз учені розробляють портативний сенсор, який буде миттєво повідомляти про присутність мікробів у воді.

Відповідно до Всесвітньої організації охорони здоров'я, токсини даних ціанобактерій можуть викликати подразнення шкіри, спазми в шлунку, блювоту, нудоту, пронос, лихоманку, болі в горлі, головний біль, болі в м'язах і зв'язках, пухирі у роті і пошкодження печінки. Ними можна заразитися не тільки через пряме попадання води в організм під час пиття, але і під час купання.

Коли концентрація ціанобактерій дуже висока, то вода покрита смердючою синьо-зеленою піною. Однак, коли їх рівень більш низький, але не менш небезпечний, людям покладаються на попередження, які надають місцеві медичні заклади. Їх робляться на основі тестів, проведених зі зразками води в лабораторіях. Вони дозволяють виявити присутність токсинів у воді.

Читайте також: У Мексиці з кактусів генерують електрику (відео)

Наразі дослідники з Технічного дослідницького центру Фінляндії працюють над створення недорогого пристрою, розміром з термометр, який міг би одразу надавати людям подібну інформацію. Пристрій містить антитіла, які реагують на присутність токсинів ціанобактерій у воді. З його допомогою люди зможуть швидко дізнатися, чи придатне озеро для купання.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Дослідники стверджують, що пристрій буде доступний для продажу протягом двох або трьох років.