На офіційному сайті Президента України з'явилася петиція з вимогою дати громадянство іноземцям, які захищали і захищають Україну в зоні бойових дій.

Воїни-інтернаціоналісти не можуть повернутися додому, бо після участі у війні на Донбасі на батьківщині їм загрожують великі тюремні терміни за "найманство", а в Україні громадянства їм не дають, повідомляє ТСН.

"Ми прийшли в офіційні військові частини України. Не в якісь партизанські загони, а в офіційні військові частини МВС - батальйон" Донбас ", Міноборони - батальйон" Айдар ". Тоді ж приїхали туди офіційні особи: Геращенко Антон, міністр Арсен Аваков, і ми їм одразу сказали, що ми іноземці. Чи не вони нам, а ми їм: Ми приїхали у вашу країну допомагати вам за неї боротися, але ми не хочемо бути злочинцями, а знаємо, що за законом офіційно без громадянства воювати за цю країну не можна , і ми не маємо формальних підстав для отримання громадянства, що ви як міністр МВС нам з цього приводу скажете? ", - говорить боєць з позивним "Лісник".

За словами добровольця, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков тоді пообіцяв надати громадянство за "особливою" процедурою і оформити до Національнї Гвардії чи в Міністерство оборони.

"Міністр Аваков нам тоді сказав:" Ви герої, ми вами пишаємося вже тільки за те, що ви не побоялися ". Зараз всі говорять - Маша Гайдар не побоялася. Ми теж не побоялися. Більше року пройшло. І кожен раз, коли міністр чи хтось інший приїжджав, ми щоразу задавали ці питання. А тоді ми приймали рішення. Ми приїхали і сказали: Ми хочемо воювати за Україну законно, якщо ні - ми поїдемо. Ми не хочемо порушувати закон", - говорить "Лісник".

Популярні новини зараз
Влітку українці можуть втратити законні пенсії: список документів, які важливо показати у ПФУ Залишилось чекати недовго: відомий мольфар назвав точну дату закінчення війни в Україні Власники квартир та будинків отримають космічні штрафи, якщо не встигнуть до 1 липня – що треба зробити Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків
Показати ще

Читайте також: Від України ми не отримали нічого - іноземні воїни АТО

Перебуваючи в Україні без легального статусу, ці люди постійно перебувають під погрозою депортації на батьківщину, де їх чекає в'язниця. Особливо це стосується громадян колишніх союзних республік, зокрема росіян і білорусів.

Наразі петиція зібрала майже 17 тисяч підписів.