Українець запропонував проект, який допоможе отримувати електроенергію з атмосфери. Про це повідомляє ТСН.

У конкурсі брали участь близько двох тисяч молодих винахідників із усього світу. Десятикласник із Олександрії Кіровоградської області Самуїл Кругляк запропонував проект добування електроенергії з іонізованої хмари за рахунок сильного електричного поля, яке випромінюватиметься іонізуючою вежею.

Крім іншого ця електроенергія буде дешевою: один кіловат коштуватиме всього три копійки. Як розповідає сам винахідник, йому ідея прийшла у ві сні, а втілити її допомогли викладачі з Малої академії наук. За словами одного з них, Світлани Піскової, міні-модель установки зібрали у київській лабораторії і вона вже результативно працює.

"Така установка коштує копійки, але користі від неї — на мільйони. Уявіть собі: в разі її запуску ми б могли забезпечити Кіровоградську область електроенергією на 82%", - каже вона.

Матеріал по темі: Школяр з Дніпропетровська переміг на конкурсі проектів у США

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Планується й другий етап реалізації проекту вже в Олександрії, де замість генеруючої вежі може бути використана труба покинутої ТЕЦ-1-2, проте на це потрібні значні кошти спонсорів.

Школяр отримав можливість безкоштовно навчатися в одному із американських ВНЗ зі щомісячною стипендією в 700 доларів.

Нагадаємо, що 18 травня на Міжнародному конкурсі проектів "I-SWEEEP-2015" переможцем став український школяр. Учень 11 класу Дніпропетровського хіміко-екологічного ліцею Михайло Литовченко завоював I місце і дві спеціальні нагороди.