Американські психологи із Університету Міссурі-Коламбія виокремили чотири психологічних типи поведінки, до яких тяжіють люди під впливом алкоголю.

Про це повідомляє видання "Вікна Одеси".

"Вчені назвали ці психотипи "Хемінгуей", "Божевільний професор", "Мері Поппінс" і "Містер Хайд", - ідеться в повідомленні.

Дослідники попросили 364 чоловіків і жінок анонімно пройти стандартне тестування на п'ять особистісних чинників, що визначають темперамент і характер - в тверезому стані та після вживання алкоголю.

Читайте також: Учені вперше об'єднали мозок мавпи та живий комп'ютер

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У підсумку їм вдалося розподілити особистісні характеристики учасників у стані сп'яніння на чотири групи.

"Хемінгуей" - найстійкіші: навіть велика доза випитого практично не змінює їх особу. Зокрема, алкоголь майже не впливає на такі їхні риси як надійність, організованість, акуратність. Також у них зберігається колишній рівень інтелекту - тобто здатність до уяви і розуміння абстрактних ідей.

"Хемінгуеями" виявилися приблизно четверо із кожних 10 учасників дослідження, причому чоловіки і жінки до них належали порівну.

Особистість людей категорії "Божевільний професор" кардинально змінюється під впливом навіть невеликої кількості спиртного. Келих вина або кухоль пива стрімко перетворює їх із сором'язливих інтровертів на галасливих екстравертів. При цьому від алкоголю в першу чергу страждає така їхня особистісна риса як сумлінність.

"Божевільним професором" виявився кожен п'ятий учасник дослідження, причому частіше таке перетворення відбувається із чоловіками, ніж із жінками.

Люди категорії "Мері Поппінс" навіть випивши, зберігають свої позитивні якості - дружелюбність, прагнення до співпраці, здатність до співчуття. Алкоголь не впливає на їхні сумлінність, інтелект та доброзичливість.

Ця група, до якої належить приблизно 15% респондентів, в основному жінок, - найприємніші та надійні учасники застілля, що практично не зазнають пов'язаних із алкоголем проблем, на думку психологів.

Люди категорії "Містер Хайд" мають найнегативніший вплив від алкоголю. У них проявляється все найгірше, що було приховане в тверезому стані - агресія, дратівливість, мстивість. Рівень їхнього інтелекту та відповідальності різко падає.

Такі люди часто відчувають "алкогольні" провали пам'яті і потрапляють у п'яному вигляді за грати. До них належить близько 23% респондентів, причому більшість із них - жінки.

Дослідники вважають, що виділені ними "п'яні психотипи" можуть допомогти в розробці персоналізованих програм допомоги алкоголікам.