Ефективне навчання це не лише передача теоретичних знань та начитуванням лекцій, як часто відбувається в класичних університетах по всьому світу. А отже, заклади вищої освіти повинні змінитися, щоб відповідати викликам часу.

Авторка одного з найпопулярніших курсів на Coursera Барбара Оуклі, та керівниця відділу Learning Practice компанії EPAM Systems Сандра Логлін поділилися своїм баченням університету майбутнього, пише Освіторія.

День студента 2020
День студента 2020: Facebook

Онлайн-навчання має багато можливостей, проте головний компонент ефективної освіти це вмотивовані студенти. А завдання викладачів — допомогти молодим людям утримувати і розвивати свою мотивацію до освіти. Тому слід прискіпливо контролювати тих, кого ви обираєте чи кого призначають на керівні посади - управлінці, директори та ректори - у країні, місті чи навчальному закладі.

Крім того, дуже часто підручники низької якості. Тому потрібно стежити, щоб підручники дійсно допомагали вчителям викладати краще. А ще потрібно навчати студентів вчитися. Вони повинні володіти методами та інструментами, як робити це ефективно.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

Ще одна проблема - навчальні програми університетів дуже відірвані від індустрії та ринку праці. Адже у традиційних університетах професори не працюють у сфері, в якій викладають. А сам підхід до вищої освіти не змінився за останні століття. Компанії витрачають мільярди доларів щороку на перенавчання своїх працівників.

Студенти, скріншот: YouTube
Студенти, скріншот: YouTube

Крім того, більшість університетів навчають через "розказування". Своєю чергою працедавці потребують людей з навичками. Очікується, що до 2030 року 99 % населення планети матиме доступ до інтернету. Водночас зросте кількість дорослих людей, які вже мають роботу, але постійно потребуватимуть пере- та донавчання.

На думку фахівців модель навчання, якої справді потребує сьогодні ринок праці, має шість компонентів:

  • збільшити доступ усіх охочих;
  • мати якомога більше випускників;
  • зменшити вартість навчання;
  • запровадити аgile curriculum — гнучку програму, здатну підлаштовуватися під студента;
  • не начитувати лекції, а навчати студентів через реальні складні проєкти, що вимагають технічних та м’яких навичок;
  • оцінювати не через тести чи письмові роботи, а на основі performance — досягнень у реальних проєктах.

Українські студенти, скріншот: YouTube
Українські студенти, скріншот: YouTube

Нагадаємо, Уляна Супрун застерегла від підступної небезпеки новорічних свят: "Бомбардування і ураган". Уляна Супрун застерегла батьків від однієї з небезпек новорічних свят

Як повідомляв портал "Знай.ua", СБУ схилила голови через загиблих на Донбасі побратимів: найкращі снайпери віддфали життя за Україну. 1 грудня виповнився рік з дня загибелі двох Героїв України

Також "Знай.ua" писав, Супрун застерегла батьків від неминучого: неправильно виховують дітей. Уляна Супрун пояснила, як виховання дитини вплине на її доросле життя