Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба попередив батьків про небезпеку кібербулінгу — цькуванню дитини за допомогою використання мережі інтернет. Приводом для цього може бути будь-що, але окрему загрозу становить ризик секстингу і надсилання своїх особистих фото — саме таким випадком поділився чиновник.

Відповідна публікація була розміщена на його сторінці у соціальній мережі "Фейсбук".

"Часто дорослі думають, що якщо дитина поруч з ними – вона точно в безпеці. І можуть ігнорувати те, що світ Інтернету сьогодні поруч з дитиною всюди і цілодобово. Зі своїми перевагами, новими можливостями, але, на жаль, і з ризиками.

На Херсонщині до ювенального поліцейського звернулася мати 13-річної школярки та повідомила, що над її донькою знущаються однокласники в мережі Інтернет. З’ясувалося, що її однокласниці створили акаунт хлопчика-підлітка і від його імені вели переписку з ученицею. Під час листування «хлопець» попросив у дівчини надіслати її інтимні фото, які потім розповсюдили", — йде мова у пості.

Знайомства в інтернеті, фото: кадр з відео
Знайомства в інтернеті, фото: кадр з відео

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Також дитячий омбудсман поділився порадами щодо запобігання таким ризикам.

  1. Розпочинайте розмову змалечку: щойно ваша дитина починає користуватися мобільним телефоном або комп’ютером, саме час поговорити з нею про поведінку та безпеку в Інтернеті.
  2. Ініціюйте бесіди: не чекайте, коли дитина розпочне розмову сама. Використовуйте повсякденні можливості, щоб поговорити зі своїми дітьми про їх присутність в Інтернеті, правила безпечного користування соціальними мережами.
  3. Особисте листування: Поясніть, що не можна надсилати особисті фото чи персональні дані. Якщо в листуванні у дитини просять персональні дані чи фотографії, шантажують її, потрібно відразу розказати дорослим - батькам, близьким, психологу чи соціальному працівнику школи. За потреби можна звернутись на безкоштовну, цілодобову, анонімну гарячу лінію 1545 (далі обрати "3").

Якщо ж запобігти проблемі не вдалося і дитина стала жертвою кібербулінгу, а її особисті фото були розповсюджені, слід діяти наступним чином:

  • Зробити скріншот тих сторінок, де розмістили фотографії. Звернутися до дорослого, якому дитина довіряє: це може бути старший брат або сестра, батьки, вчителі, шкільний психолог або інша доросла людина, яку дитина добре знає. Разом звернутися до служби підтримки соціальних мереж з проханням видалити матеріали.
  • Якщо дитина знає цю людину в реальному житті, то разом із дорослими зв’язатися з нею із проханням зупинити поширення фото й видалити їх з усіх пристроїв і сайтів.
  • Якщо ситуацію вирішити не вдається, то разом із дорослими звернутися до поліції.

Раніше повідомляли, Інтимні фото 13-річної українки злили в чат школи, почалося цькування: копи шукають винних.

Як повідомляв Знай.uа, у Хмельницькому за знущання над школяркою покарали матір кривдниці - "Били і принижували".

Знай.uа писав, у Хмельницькому банда малоліток влаштувала одногрупниці солодке життя, розбиратиметься поліція.