Українська дитяча письменниця і мовна активістка Лариса Ніцой вважає за необхідне запровадити покарання за зневагу або приниження української мови.

Про це вона написала на своїй сторінці у соціальній мережі "Фейсбук".

"В Україні можна вільно матюкати українську мову. Згідно з законом про українську мову, за це нічого не буде. В мовному законі не передбачене покарання громадян, які зневажливо висловлюються щодо мови української нації. Ми можемо хіба що публічно засуджувати дії таких громадян, та й усе", — пояснює свою думку Ніцой.

З вимогою посприяти запровадженню такого покарання письменниця звернулася до Уповноваженого з захисту державної мови Тараса Кременя.

"Прошу подати пропозицію Кабінету міністрів України з внесення в закон такої зміни «Публічне приниження чи зневажання української мови, головної ознаки ідентичності української нації та невіддільного елементу конституційного ладу - є приниженням гідності українського народу, та підривом конституційного ладу України - і тому вважається протиправним»" — написала Ніцой.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Тарас Кремінь, скріншот відео
Тарас Кремінь, скріншот відео

"Сьогодні маємо ситуацію, коли просторами інтернету публічно різні блогери брутально висловлюють свою зневагу до української мови – засобу української ідентичності", — підкреслила палка активістка.

При цьому вона також зазначила, що окремі, більш офіційні випадки все ж регулюються цим законом. В ст. 53 мовного закону говориться про захист державної мови від публічного приниження чи зневажання і вказано, що зневажання не може бути в публічних виступах:

  • посадових осіб органів державної влади,
  • органів влади Автономної Республіки Крим,
  • органів місцевого самоврядування в Україні,
  • підприємств, установ та організацій державної і комунальної
  • форм власності,
  • громадських об’єднань, політичних партій та інших юридичних
  • осіб,
  • а також посадових осіб іноземних держав.


Нагадаємо, Ніцой пояснила, чому штрафи за обслуговування російською користі не принесуть: "Терпіти".

Як повідомляв портал "Знай.ua", Задоволена Ніцой похвалила Полякову за українську мову: "Браво, Олю, заспівайте свої "шльопки""

Також "Знай.ua" писав, Захисницю мови Ніцой довели до сліз учні: "Ген українця не обманиш".