В Україні вже третій рік триває мобілізація, і це питання залишається в центрі суспільної уваги. За останніми соціальними опитуваннями, 43% українців відчувають сором за тих чоловіків, які ухиляються від призову, але водночас більше половини розуміє таких людей, оскільки "ніхто не хоче помирати". Це веде до значної кількості тих, хто шукає способи уникнути мобілізації.

Дмитро Наталуха, голова Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку, повідомив, що близько 800 тисяч чоловіків зараз знаходяться у "підпіллі", змінивши місце проживання та працюючи без офіційного оформлення, щоб уникнути призову.

Мобілізація авто, скріншот: YouTube
Мобілізація авто, скріншот: YouTube

Він зазначив, що з початку війни українські підприємства втратили від 10 до 20% робочої сили через мобілізацію або виїзд за кордон, а в перспективі ситуація може ще погіршитися.

Це в свою чергу, може призвести до серйозної економічної кризи в країні. Наприклад, компанія "Інтерпайп", важливий гравець у металургії, вже стикається з кадровим дефіцитом у 25% на деяких ділянках виробництва.

Популярні новини зараз
В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою "Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації В Україні готують новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку
Показати ще

Дмитро Наталуха
Дмитро Наталуха

За словами HR-директора Віталія Пахомова, робітників навіть забирають з автобусів дорогою на роботу, що загострює ситуацію на виробництві. Як розповідає Пахомов, якщо мобілізацію продовжать і посилять, підприємствам доведеться скорочувати обсяги виробництва.

Нагадаємо, виплати людини після смерті в Україні можна забрати собі: кому таке дозволено

Раніше ми писали про те, що адвокати прояснили всі "новинки" 2024 від ТЦК та Міноборони

Вам буде цікаво дізнатися як довго не вимикатимуть світло: в Міненерго дали відповідь