Будь-яке старе місто зберігає безліч таємниць та має під собою чимало секретних підземних споруд. Не винятком є Київ, і йому є чим здивувати не лишу гостей міста, а й корінних жителів.

Так, мало хто знає, що в серці української столиці досі збереглася стара секретна в'язниця НКВД і вона розташована під землею, - пише "zametkin.kiev.ua".

Розміщена вона на території стародавньої Київської фортеці. За радянських часів туди був суворо заборонений вхід стороннім. Крім того, коли почалося будівництво станції метро "Печерська", то входи до в'язниці затопили підземні води.

До всього іншого в 1950-ті роки, коли йшла забудова житлового масиву, вхід у підземелля заблокували бетонними плитами. Не дивно, що в'язницю виявили не так давно, коли почали будувати елітні багатопопверхівки.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Згідно з даними, що вдалося розкопати з архівів, споруда мала розгалужену систему не тільки підземних ходів для людей, а й цегляні тунелі великого діаметру, призначені для переміщення військ і навіть двостороннього руху транспорту. Протяжність підземного об'єкта становила 4 кілометри — на його будівництво і влаштування було витрачені свогот часу чималі кошти та сили.

Ті, кому вдалося проникнути туди до того, як підземну в'язницю знову засипали, розповідають про трубу широкого діаметра і кріпленнях для вагонетки всередині неї, а також там знайшли величезні цистерни. Історики стверджують, що у вагонетці радянські спецслужби справляли трупи в'язнів в Дніпро, а в цистернах була кислота — там від людей не залишалося і сліду.

Зараз підземні входи знову присипані землею, прохід який відкопали раніше вже заварений металевою сіткою і туди досі не мають доступу навіть вчені.

Нагадаємо, Поштову площу у Києві нарешті відвоювали.

Як повідомляв раніше Знай.ua, головний символ української столиці вирішили замінити.

Також Знай.ua писав, що стало відомо, що з'явиться на місці закритого кінотеатру в центрі Києва.

Дивіться: Що приховує стародавній Київ. Підземні об'єкти