Обіцяна столичної владою система відеоспостереження і досі не отримала бажаного кінцевого вигляду. Впродовж останніх півроку депутати Київради намагаються привернути увагу мера Києва Віталія Кличка до глобальних проблем, які сформувалися разом з її впровадженням. Які саме, Знай.ua дізнавалися на засіданні Постійної комісії Київради з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції, що відбулося 29 травня в будівлі столичної мерії.

Персональні дані - в зоні ризику
Розгляд проекту рішення Київради щодо внесення змін до Положення про комплексну систему відеоспостереження викликав чимало дорікань від членів комісії.
Основні зміни пов'язані із рекомендаціями, наданими як на комісіях Київради, так і з боку керівництва Нацполіції.
"Протягом останнього року до Київради, КМДА та Департаменту надійшло дуже багато звернень з приводу того, щоб розширити перелік користувачів інформації в системі. Фактично це правоохоронні органи, які в початковій редакції положення не були передбачені. Важливою правкою є і те, що облік персональних даних користувачів інформації в системі пропонується відкорегувати так, що правоохоронні органи, що надають пропозиції щодо посадових осіб, яким необхідно надати доступ до системи, будуть обліковуватися відповідальними призначеними особами", - пояснює начальник Управління Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Максим Ільченко.
Втім, до кінцевого владнання усіх нюансів ще потрібно позбутися чималої кількості недоліків.

Одним із сумнівним питанням є контроль за доступом до інформації, яка збирається системою.
"Це персональні дані - вони потребують дуже акуратного і бережного ставлення. Але ми знаємо із свідчень Національної поліції, що за останні роки були неодноразові витоки цієї інформації: в Києві уже були злочини і теракти з використанням даних цієї системи. Тому нас дуже хвилює захист інформації, яка є в системі і ми завжди казали, що ресурсів самого КП "Інформатика" і його статусу геть недостатньо, щоб гарантувати Київраді і громадянам, і Нацполіції схоронність і повну безпеку цієї інформації", - зазначає депутат Київради Андрій Осадчук.
Та, як виявилося, це ще не всі недоліки даної системи відеоспостереження.
"Незважаючи на гучний піар з боку столичної влади, вже другий рік поспіль система працює без офіційної сертифікації Державної служби захисту інформації, хоча це прямо передбачено положенням. Це абсолютно неприйнятно. На останній годині запитань до мера Кличко разом із його першим заступником пообіцяли, що у найближчі 2 місяці ця робота буде завершена. Ми будемо це питання контролювати", - підкреслює Андрій Осадчук.
Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.